[語言學/語言學習討論區] 想學/學緊新語言?對語言學有興趣?入嚟啦

1001 回覆
160 Like 5 Dislike
呢兩樣都係我想學既語言,
巴打,法文有冇咩好既網站或者resource?
有諗過去法協上堂,又有諗過amazingtalker,
唔知邊個好
本書咁勁
Linguistics final year
準備乞食了
呢個真 佢地嘅uvular trill讀/lur得好好
推薦多個channel I Love Languages!
收集咗世界各地唔同language varieties嘅錄音,當中當然包括港式粵語 仲有其他連個名你聽都未聽過嘅語言 連ancient languages都有 : old Norse, ancient Japanese, middle English...

https://m.youtube.com/watch?v=Zt9AxpCTxn4
歌德有個網上平台,咩levels 都有。當然仲有DW learning.
https://www.goethe.de/prj/dfd/m/welcome
舊登lingo巴好鍾意依個系列
有無人識印尼文?
諗住同工人姐姐交流?
想同當地朋友交流
反而發唔到Tap
要練係咪含住啖水咁樣練?
我ug pg都係讀translation
我個fd都係 最後都唔係做翻譯
睇你對翻譯既熱誠係咪好大
In house translator 請人凖則好高
做 freelance就真係手停口停 不過當然有d人搵40k以上一個月 都睇人脈
有無荷蘭文巴絲
想學
學緊德文想「順便」學埋
有德文底學應該容易好多
學緊法文
有時得閑學下阿拉伯文同日文
含住水反而難啲tap...唔係好知點練個音
日文
韓文
泰文
有無人有興趣一齊自學
用咩網學
本身想join下language exchange group,淨係練下英文都好
最衰都係武肺
自學法文
發覺listening難到飛起
但之後會想揾Slavic languages 學下
同時間自學三種?
/R/ Uvular trill
有少少類似英文g/k音,條脷既尾部會向後頂,掂到soft palate再噴多啲氣
講就好易,但係做好難,搵唔啱個位就練極都係唔震
有少少似含住水噴氣既感覺,我個人認為呢招冇咩用
據說幾易學 讀音同文法唔係好難
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞