[語言學/語言學習討論區] 想學/學緊新語言?對語言學有興趣?入嚟啦

1001 回覆
160 Like 5 Dislike
Yaaa 希望下年入到CU
因為我最鐘意嘅都係Linguistics

堅持咗差唔多一年
好想好想讀MST
依兩年係咁take experimental同P side嘅course

真係好勁 我堅持到三日已經頂唔順

早排夠一年,如果唔係舊年有次搭長途機,俾佢當我跨24個鐘冇做到應該再長啲個streak (雖然聽人講可以send email俾佢repair返)
歡迎加入ling嘅世界
祝你成功
覺得效果點
簡單講清音冇聲濁音有聲
(正如樓上講冇聲聲帶唔會震,有聲就會)
你當英文kate同gate
前者係ka行個k,後者係ga行個g
用日本人學韓文嘅youtube ig學韓文
跟假名讀韓文讀到好亂
你呢個例子又好似名咗啲
ling grad留名
打算行computational ling方向
有冇同路人
用廣東話讀可以係「卡」同「加」嘅分別
另外ta同da可以係「他」同「打」咁
希望幫到你
我諗「加」都係聲音,同が係有啲分別
用佢試玩過好多種話,唔同語言效果唔同
日韓越唔使講一定係用中文教材學仲好
其他話嘅話,以法西德三隻比較多notes同埋有stories練習
再其他就基本上剩係得web版有notes

總括嚟講duolingo用嚟topic based學下字同埋睇notes了解grammar幾好,但唔可以靠曬佢嚟學識一隻文;不過如果只係有興趣睇下係咩嘅,玩下web版duolingo都係個唔錯嘅選擇嚟嘅
練聽力至少要多啲睇片睇劇,寫我冇咩學習方向,講+聽就而家嘗試用shadowing啲podcast練聽力同發音
倒完米要利申自己係課金玩家

btw 推介個網站:https://duome.eu/tips,可以睇曬duolingo全部notes
廣東話「加」唔係/ka/咩,應該係か喎
係丫,不送送氣音
其實係
雖然一開始學嗰陣我係咁樣分
但後來知道廣東話裡面係冇濁音/有聲子音
先發現可能係自己對音節裏面嘅子音係有聲定無聲唔係幾敏感
都係靠學理論嚟記住其實兩者係有分別

所以用英文解釋應該準啲
啲假名對ハングル根本唔啱音日文發音比較簡單無咁複雜(唯一好理解既係日文促音對韓文濃音)
佢地仲好興啪返五十音落去學
我睇韓國人教發音啲片學 都有好多韓國人用日文教 可以睇埋口型
用緊ryutv 啲片嚟從零自學緊 幾好笑
啲片真係for fun 要睇多啲其他嘢
上個禮拜一直好忙,依家終於整理好個resources list,有齊link同comments
啲format有少少亂,善用ctrl+f啦
連登係咪無得就咁post條錄音,一定要upload上某個網再share link?
本來諗好咗啲ling嘢諗住一齊post,但係kick咗喺呢個位
soundcloud?
係首歌嚟嘅 有版權問題唔擺得
vocaroo啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞