門診免費驗毒拍烏蠅,逾萬人無交樽,全民檢測料僅一成人參與

120 回覆
469 Like 4 Dislike
本港第三波武肺疫情近日明顯放緩,林鄭政府才強推全民病毒檢測,更揚言會有500萬人參與。本報分析醫管局普通科門診派樽計劃數據,發現自7月27日計劃開展至8月15日,派發率只有85.4%,收回率更只有約67.7%,有門診一日僅得30多名市民索取樣本包,場面冷清,反映公眾參與檢測意欲低。有專家直指,只有自覺有感染風險及有病徵者,才有動機參與檢測,料全民檢測最多只有50萬人參與,僅及政府估算的一成。

https://hk.appledaily.com/local/20200820/AAAVEFW7RREMJD2OEKAHNPPBHI/
任職裝修的淇仔指公司有同事確診,所以取樽檢測,認為疫情仍嚴重,就算驗過一次,日後的全民檢測也會參與,以免染疫累及家人。
沉默的藍絲呢
繼續沉默
計劃目的只係回血
有幾多人檢測wfc
拒驗、拒碼, 係咁
我睇唔明
咩叫派發率只有85.4%
85.4%重唔高?點解會用只有
竟然有派到8成咁多,但我身邊一個驗既都無
各項武肺檢測計劃中,醫管局轄下22間普通科門診自7月27日起,每日每間向公眾派發110個樣本樽。

可以派110個樽但係派唔曬無人拎。
藍絲:要返工,不了
之後嗰個仲要插鼻
唔封關逼人驗, 驗黎托柒.
班藍絲私生活都亂到七彩
Check到有咪要比人知哂自己動向: 幾時叫過雞/比人叫囉
500慢人去咗邊
藍屍又出賣港共
我入嚟前以前得幾成果啲
點知一個8成幾
一個近7成
數字上又唔算低喎
驗左都唔準
鬼去驗
都話咗藍絲先係最憎驗,免費又點,驗完又唔代表安全,對功利嘅藍絲係冇用
星期五立會想過送中碼

幫手推:
20蚊張同建制唔該唔好再推個責任比人,餐廳商場應該攞「衛生碼」,唔係要人攞送中碼食飯!
https://lih.kg/fOJHbS
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞