香港外流球員討論區 (32)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike

睇埋下面6-7就知咩事 5年剷咗連續 即係高拉特等多半年補返就得
如果係咁loan應該都係transfer 因為恆大已經唔使再bargain呢條
呢條加落去只係方便第日有個清晰計法
中港澳台之間不符合三代出生地嘅都由2年改咗做5年 但唔使連續
同埋加咗句講要FIFA祕書處正式出circular公布咗先算associations which share a common nationality
羅素之前酌情嘅case正式寫入條文
唔使再18歲先開始計
10歲前開始住嘅仲要減到只需要3年
另外加咗條要證明唔係為入籍踢波而住 彌補返之前想防止中東養鬼仔嘅原意
Connor 如果得就勁,前場位置香港缺人,依家有新入籍前鋒年紀偏大

9 up only
東亞杯本身就不成問題 因為唔係官方比賽
問題係世青同兩次亞洲U23
第2次亞洲U23佢已經23歲
同埋香港仲認唔認佢係永久居民都係問題
all black fc嘅難民如果無咗本身國籍可以住5年免護照踢港隊
不過問題係佢地攞唔到工作證踢港超
屌 Alex Teixeira都可以入籍

借圖,好L正,貼堂
睇漏咗 and time requirement resets
即係一樣要連續
不是富力有个香港球员还行吗?叫什么

陳俊樂。他已經是港隊代表,入球都有,不可能了。

那个归属感不高,每次国歌都一脸不屑

操你媽b, 旁邊的那些什麼国內球員也是這樣
Working hard during the pre season.
Scored 19 out of 20 in the fitness test

香港球員的體能不一定比外國人差的
who?
加油 第時去Serie B
Remi爭氣
【疫境自強】樂天知命中超行 得失我睇透
記者:梁栢琛
2020年08月20日03:00

儘管港超尚未重開,但近月很多球迷也喜言「我最期待就係中超」,北望神州全因效力廣州富力的港足中場新星陳俊樂多次披甲,在新冠肺炎陰霾下振奮本地球圈。但此子也坦言中超生涯有得也有失,冀望港人抗疫苦盡甘來。

身披富力十六號戰衣、二十四歲的樂仔一八年登陸這支南粵球會,及後借回港超富力R&F半季。至去季下半段重返廣州後,今季獲荷蘭名宿兼新帥雲邦賀斯重用,最終隨隊赴大連出戰中超,大展拳腳。

作為港隊歷來第二位中超上陣的華將,樂仔貫徹昔日在本地賽場較沉穩、務實的球風,問及獲中超球隊賞識的感受時,他也僅以「平常心」來形容。言談間他也難掩興奮,尤其是談及疫情下的中超生活:「開季前球隊在廣州集訓,至現於大連作賽,也因疫情沒有四處游走,每天生活只有足球、操練和比賽。我從未體驗過這種生活方式,嘗試後才發現自己對足球無比的愛。」

這位前香港飛馬、和富大埔球員本季至今五度出任富力正選,他形容中超比賽的強度好比出戰港足的國際賽,隊友兼比利時國腳丹比利等星級外援實力極高,讓他大開眼界。不過,正所謂有得亦有失,兒時曾外流英格蘭的他坦言當下很思念家人:「因通關限制,我已超過半年沒有回港了,心中掛念哥哥和爸媽,還有在澳洲讀書的女友。雖然我們經常視像對話,但總沒有面對面般親近。」

樂仔自認職業生涯也算是得天時地利人和,他也知道有很多人更受疫情影響,寄語道:「否極泰來,球員生涯與人生一樣總有不順景,凡事只要堅持至好轉的時候,便能發掘到人生意義。」
From: 星島日報
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞