Donki 禁止收銀員坐

46 回覆
21 Like 4 Dislike
百佳有冇客都坐得 都唔覺得有乜唔好睇
坐係度有咩問題? 會收少咗錢?
之前都有文化係要血祭人類祈求太陽升起,有時唔可以用文化做不道德嘅籍口
寫投訴投訴點解唔比人坐先
真心定假膠?
無人可以解釋返比日本人知咩, 依個係香港高層問題
唔可以怪個女仔
員工薪酬同福利係咪好過一般超市便利店好多先?如果唔係就騎牛搵馬,揾到好工就鬆人啦!
唔怪得嗰個位啲職員特別閪
人地日本人就係要咁,你解釋d乜
同佢講香港勞工法例可以容許坐
唔係會犯勞工法例
我以前都有對過日本高層, 我好直接講同解釋返, 好多架仔都明白事理, 有時D野唔洗驚, 你唔講佢地會覺得同佢地當地個法律一樣咁, 唔好做一條狗縮響後面YESYESYES
唔俾坐真係癲,真心唔明唔俾坐有咩好
大把百佳有冇客都坐住收銀
日本無呢d文化嫁喎。
上頭講咩都唔可以反對

利申:由祟尚日本文化到討厭日本文化
日本既打工仔文化係咁 對上司絕對服從 對前輩要尊敬
做服務業更加大壓力到痴線 對住所有客都要識笑
所以好多人都話去日本旅行就perfect 你實覺得日本D待應好多都係有禮貌
但去打工既話就咪搞
唔好講日本 香港好多日式公司既管理都係要求好高 以前百貨公司咁受人歡迎 就係因為產品佈置 地方清潔 sale服務呢D佢地都要盡力改善到最後
對顧客就緊係好 但員工就會變得更加辛苦
最好
大家不如上佢Facebook表達下意見,大家都係打工仔,都好明搵食艱難。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞