Donki 禁止收銀員坐

46 回覆
21 Like 4 Dislike
節錄:【明報專訊】

銅鑼灣分店卻指令同事就算沒有顧客都不可坐,有員工提問為何可違反勞工處指引時,卻換來主管的責難,說有日本人(高層)來不好看,「咁你仲做唔做呀?」然後那同事哭了……

她現在已經離職了,是次工作算是她不太美好的經驗,但在憶述的過程中,她沒有太大的情緒。她關心的其實是其他姨姨都很辛苦,有些身體有毛病也死撐,有些因在其他行業被裁員,轉到超市業而無聲吶喊,他們各人都會有自己的包袱,尤其是現在香港的經濟情况,那不足20歲的女孩想到自己的包袱比較小,所以才出聲,以純真之眼指出那張不准坐的椅子荒謬的存在,他們在尖沙嘴分店受訓時其實也可在沒客人時坐下,我考察其他分店也是,這是他們都原以為和可接受的指標,但主管在這時刻以人家生計來威脅震懾了所有員工,並聲稱日本高層看到會不喜歡

https://news.mingpao.com/pns/%e5%89%af%e5%88%8a/article/20200816/s00005/1597514589217/%e5%bd%b1%e5%83%8f%e7%89%b9%e5%8d%80-%e5%95%8fdonki%ef%bc%88%e9%8a%85%e9%91%bc%e7%81%a3%ef%bc%89-%e6%94%b6%e9%8a%80%e5%93%a1%e6%a4%85%e5%ad%90%e7%82%ba%e8%aa%b0%e5%ad%98%e5%9c%a8-%ef%bc%88%e3%83%ac%e3%82%b7%e3%82%99%e3%81%ae%e6%a4%85%e5%ad%90%e3%81%af%e8%aa%b0%e3%81%ae%e3%81%9f%e3%82%81%e3%81%ab%e8%a8%ad%e7%bd%ae%e3%81%97%e3%81%a6%e3%81%84%e3%82%8b%e3%82%93%e3%81%a6%e3%82%99%e3%81%97%e3%82%87%e3%81%86-%ef%bc%89
坐係到有咩唔好睇。。。
香港打日資公司好撚慘

日式管理 + 香港人執行
on9規矩
做奴隸咩冇人都唔比坐
日本嗰啲都好似企多
用日本鬼子風氣欺壓中國香港人
要求用國安法處斬日本鬼子
Donki啲收銀妹好撚正唔知企足全日隻腳咩味
咁日本文化係咁嘛
成班阿姨係度收錢咋 你聞埋我果份
早排去荃灣嗰間見到成班o靚妹企係度收銀喎
香港人奴性
明明可以工作得舒服d但就唔肯改
同埋有種莫名既責任感,做哂手頭既野都要搵其他野做,驚死比人見到你無野做

好似間公司無左自己會收皮咁
on9主管
為咗顯得自己領導有方
為難下屬
日本人好尊重張凳
都唔知點解香港做得大嘅十個有九個都咁閪
理hi佢
坐住收
其實我都唔明點解唔撚比座
又唔見日本人工
講奴性,香港人有排都追唔到日本人
打日本公司工有依d文化好正常
都唔知迫佢地企托柒
個收銀做得舒服自然開心d爽手d
做顧客理得佢坐定企咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞