其實香港好多人唔明白貧窮係幾可怕,你永遠彌補唔返!

1001 回覆
3544 Like 128 Dislike
大家身邊公司總有啲中產二代
佢地呢類人未見識過世間殘苦
佢地覺得自己識樂器,識西班牙文好叻,人上人

但佢地冇諗過佢地既大半所得都係源於有一個負責任既老豆老母。
貧窮,未真正體會過既人係絕對唔會了解!

因為貧窮,童年乜都冇玩過,冇去過,見識十分少,因為窮,無錢同同年既同學仔去旅行去玩去食野

因為窮,人地就算學習能力差,都可以補習操多啲題目,隨時考試仲叻過你(你上堂教科書既題目唔夠廣泛)。

加上窮人父母通常是低學歷,思想有問題既人
佢地唔會覺得讀書係關資源事
佢地以每年極少數窮苦考生考入醫科既例子,去證明窮人讀書冇蝕底。
不幸地佢地完全忽略左百分之九十九既窮學生係連大學都入唔到,甚至中學都未讀完就退學 。

中產,小康家庭既父母有時會指導小朋友功課,啟發佢地

但窮人只可靠自己

有限資源下,有限既人支援下,窮人要戰勝中產父母悉心為仔女安排。。。

呢個情況等同 你唔著盔甲 赤手空拳同一個著晒輕甲,手持短劍既人一決生死一樣 。。。。
99%前者必敗無疑。

就算你用盡方法賺錢

你都冇可能追返失去既光陰

你既大半生已經係灰白色!

當其他同學仔放假成班去玩,你就睇電視係屋企hea

結論:窮人唔應該生仔
窮人生仔正仆街
駁唔刀
真呀
個差距係大到想象唔到
中產父母一個月收入
可能已係窮人家庭兩三年收入
仲未計資產多可以投資增值

仲有由細到大品格 見識
根本係永世無可能追到
駁你唔到真係。 香港無錢真係唔好生小朋友,害左佢
人地玩到唔想玩
你都唔知有無機會玩
窮已經係問題
有啲父母仲要窮得黎, 長期以為自己好好笑好風報咁搞屎棍, 係度拖仔女後腳
風趣*
細個窮 冇乜見識 啲錢要慳住洗
冇得同朋友去玩 剩係可以留係屋企
形成左個人既性格
大個左就算屋企環境好啲 可以比到好生活補償
但個性格都好難改變 依然好內向好自卑
樓主有佢既道理,有啲差距真係點追都追唔到
就算之後做左所謂中產有啲價值觀真係同自小中產長大既會有分別
不過中產出身既要寄望唔好家道中落,自己唔好敗家,因為比啲捱出黎有成績既人黎講,後者真係會堅毅過你

利申:過來人,信不信由你
吓 我窮但我父母好錫我喎 有幾可怕呀?
你問我我可以問邊個?個post我抄番嚟架咋
家庭月入幾多錢先生得?
窮人唔生仔邊個整蛋治我食?
窮人都有自己嘅快樂 無謂同有錢人比
窮人仲要不斷灌輸啲錯嘅思想比你例如讀書冇乜用架 周街都大學生叫佢地學投資 低位叫佢地買收息股都話驚輸錢 收息收到返本嘅例子多不勝數 自己未見過啲野唔去學下就乜都話係呃人
所以有個負責任既老豆老母真係好令人羨慕
愛同關懷啊嘛

但係人地係 愛同關懷+有錢有資源
心靈同物質都唔缺
8萬
只可以話你算係比較好運嘅一群 大把窮嘅人生仔以為比左飯佢食就當養仔 完全冇理過身教同教育呢啲問題 到個仔女年紀咁上下就叫佢出黎做野比家用
其實呢啲人岩養狗多啲不過啲狗唔識比家用
8萬都唔夠讀國際學校同海外升學啦
一樣輸在起跑線
貧窮真係會限制人既思維
自己做唔到富二代,就努力等自己個仔做富二代啦。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞