武肺疫苗, 會唔會係假象?

72 回覆
16 Like 6 Dislike
即使有武肺疫苗推出, 是否有效及安全?
因武肺死亡率事實真係唔高, 如果係安慰劑, 打左你都唔知, 因疫苗一定唔會對所有人100%有效, 到時又係死老人家多
另外, 如果未試清楚就推出, 荷里活喪屍片亦有機會在現實發生
為重開經濟為由, 話比人知好快有疫苗推出, 會唔會係假象?
一早講咗疫苗只係減低死亡率,減低病情變重嘅機會,係冇預防作用
膠拿大傳媒今日反強制疫苗先嘈完,講幾句啦,現在重未攪清楚病毒,武肺疫苗應該係得知期效果或跟本同flu shoot 一樣。
但一般人都以為打左就免疫
但係好在統治者都指望推出疫苗就可以重啟經濟
各地政府都要有個藉口重啟經濟
有效冇效都好 點都會迫人打
放心
我唔信真係會好掂..
武肺好似經歷過變種
隨時整好個疫苗 轉個頭又變一變 對應唔到
重點係 武肺都唔係自然病毒 唔似咁易收皮
各國開始淡化武肺係普通傳染病,疫苗都係維穩人心既道具
其實個武肺驚閪咩 經濟、社會既影響仲大
搞到個個又抑鬱又淨
事實喎 武肺只係隻對長期病患廢老係隻加強版流感
對後生健康既弱流感
科學黎講

要睇支疫苗對付到邊幾隻品種既武肺

如果拎住初代既品種去整
未必對變左種既武肺有效
所以疫苗在咁短時間話可以推出, 是否係為重啟經濟制做假象?
特別係俄羅斯個隻疫苗
我最嬲嘅係
明顯為咗保護班廢佬死少啲
而停擺咗成個經濟 令到班有生產力嘅青壯年食屎
又係弱流感

外國雖然死既後生比較少

但唔代表冇死過後生

而且後遺症可以慘過冇左半個肺氣量

潛水跑步會喘氣返唔到轉頭

然後國師係到講係弱流感
如果你信實驗室制造論
支那諗到呢隻毒
俄仔高幾班點會諗唔到
如果佢諗到 又點會唔諗定疫苗解藥
所以我信有用同短時間係合理
事實係死亡率的確冇老人咁高
入到亞博都係叫你自己吽好
真心覺得過份恐懼咗

連登仔成日話個肺會有事
點解外國啲運動員中招嘅點解仲識跑識跳
如果不久將來有隻傳染性極高、 對所有年紀都大殺傷力的病毒大爆發
相信有不少人都會預左會發生
但係武肺都攪成咁, 到時係mud 嘢世界?
中左肺花晒跳得1 cm
世界死咁多人只要有一個後生,連登仔就只會講死果個
懷疑在賽事中受感染的前世界排名第三球手、來自保加利亞的迪米杜夫(Grigor Dimitrov),則沒有這麼幸運。

迪米杜夫說,自己現在每日都盡力重拾體能,但情況飄忽,有時可以操練一段長時間,但有時很快就覺得疲倦:「一旦受感染,無論你有多強壯都沒用……我的心肺功能真的下跌了很多」,他亦透露,自己在患病短短3星期間,體重下跌了3公斤,對於頂尖運動員而言影響極大。

======

35 歲英國導演 Gez Medinger 早前不幸染疫,雖然最後痊癒,不過後遺症正嚴重地困擾他。他跟一位名叫 Peter Bromka 的美國跑手 ( 隸屬 Bowerman Track Club 的運動員 ) 在 Twitter 分享了肺炎對他的影響

Gez Medinger 是一名電影導演,同時也是全馬能跑進 258 的跑者。肺炎康復後運動表現大不如前,染疫至今已有 18 星期,現在只能一星期跑一次,每次 2 公里,每公里配速還是 7 分鐘之多。
國師 fans 係唔會同你講 病毒係會變種

仲要係傳得愈快 變得愈快
舉左例啦

睇下你?柒到冇聲出
咁普通肺炎會唔會有相同問題?
相信只有英國初期講過一次, 要同大年紀的家人說定道別外
無政府敢話死老嘢je, 唔使停曬經濟
但各地經濟停左咁耐, 真係好懷疑各地政府話好快有疫苗推出,
全為重啟經濟找藉口, 到時疫苗有無效都重開經濟
政府都只會着眼, 生人要食飯, 死人唔使食飯, 但佢哋當然唔會講出口
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞