[航空]連登飛機膠討論區66

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
靚到哇出嚟既機場我都係得一個,就係第一次去赤鱲角機場
佢裝修到成個傳統日本小路咁喎
對遊客感覺真係一流

反而成田啲運動場跑道唔知做乜鳩
第一次飛佢新起果陣真係好靚
agger
其他機場通常一入離境層門口就係熙來攘往嘅登機櫃檯同長長嘅人龍
香港機場係要經過條坡道行成半分鐘先去到check-in位置
呢30秒可以令人充分欣賞呢個機場嘅宏偉
呢啲theme park假嘢都話靚
我係想講建築特色
羽田國際線大樓只係時下流行嘅樓低高視野廣嘅機場設計又一倒模
從上而下咁望落去真係好正
感覺既野好主觀
你咁講都可以話京都三年坂果啲 超 遊客野黎姐
但正正我就係覺得羽田比到個感覺我
黎到日本就係見到咁既野 走果陣都比你睇咁既野
你塞埋個溫泉入去呀唔該

呢樣野其實好架喎
我絕對唔介意HKG塞啲香港特式野入去
大排檔風格food stall呀 紅的呀 叮叮呀 之類
禁區入面有大排檔展品
日本小路個part係靚 但真係唔覺得wow factor好高 始終只係得一part仔
同埋日本啲機場唔改變又暗又細嘅感覺真係冇得同香港比 條斜路真係神來之筆

反而睇PKX我都哇咗出嚟 個視覺效果係幾好 尤其是果兩條天橋
不過唔知點解支那人總係鍾意密集恐懼症嘅天花 同埋我相信佢地將任何野整柒嘅能力 啱啱揾相已經見到有幾塊紅底黃字掛咗係個白色主調嘅機場中間
個人認為HEL就真係別有風格啦
好北歐家居風feel
次次T1落車,行入T1條斜路都打一打冷震
HEL好普通冇乜裝修可言架喎係non Schengen 新起果part靚啲

北歐風ARN靚好多
就係講新起嗰part
反而未入過non schengen嗰part,唔知咩樣
各花入各眼啦
我十幾年前第一次去YVR都覺得好正,又用木材又綠化又水又盛,徹底改變對機場,特別係北美機場冷冰冰嘅印象。而家睇返覺得冇乜特別
講建築CDG T2都wow咗,不過wow完就唔鍾意
羽田布局同建築冇乜驚喜,但所有嘢都好旅客friendly,成個experience 冇得頂
講主觀感覺最正都係SIN同HND
理想與現實落差最大一定係DXB
屌你油王整靚少少得唔能得呀
砌到個Dubai Mall咁啦 錢你又唔係無
SIN T4但要搭巴士係敗筆
HND國際綫夠新同舒服,寬敞
DXB T3都還好,T1同啟德冇咩分別
去過一次
其實都唔算好係北歐Feel
雖然小弟大鄉里無去過好多歐洲國家
但去過啲歐洲機場普遍都係麻麻地

一係望落矮又細同比較暗如VIE/WAW
一係Terminal Connection On9到如CDG
ZRH同HEL相對比較好但唔係好memorable
AMS算係印象比較深地方大啲Terminal之間唔太遠
有地方種啲樹中間又有成壇嘢係賣花同園藝嘢
但有時去到啲少機嘅Terminal好似死城咁

HKG唔計僭建到一忽忽其實都唔差
樓底高同大到Gate49/50都唔會係死城
廿幾年前剛剛起計直頭係高質
唔緊要啦 呢忽都係俾廚叉用
我國照舊用返正野
反正呢邊又唔會成日用到
AMS感覺上舊到一個款
但六角形嘅候機位置係幾特別下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞