有冇澳門人可以講下澳門現狀

126 回覆
61 Like 5 Dislike
呢個真 本來我覺得連登仔唔洗對澳門人咁口臭
見到佢之後覺得連登仔咁口臭係情有可原
沒事兒沒事兒
其實係好悲哀嘅一件事
因為邏輯同價值觀問題,根本同身邊嘅澳門溝通唔到
你同佢講未來,民主,自由
佢同你講食飯,飲茶,訓覺
咁你都幾好笑 靠識隻on9嚟識澳門人
調返轉 會唔會當波台班假膠係全部香港人

你話澳門人敢怒不敢言 因為以我所知
我識既後生仔 9成黃 但30歲以上全部藍
甚至係紅 咁多人係你嘅對立面
就好似大陸咁 係有清醒嘅人存在
但佢哋只可以喺品蔥圍爐取暖
澳門得四個民主派 嚴格上來講
係得一個 其餘三個溫和派
無論係政治 定民生 澳門黃既
都被環境所打壓
我明白大部份人對澳門人有幾絕望
所以從來都冇將鬧澳門人嘅嘢
當係鬧緊澳門班黃 因為澳豬同黃係兩樣野
試問下將香港人同戇鳩藍絲掛鉤
你哋會點諗
澳門市民全部都好乖
唔好話講未來民主自由,就連同佢講食飯飲茶都唔得
因為澳門人口中嘅好味同我哋相差太遠
自從封關之後啲旅遊區同賭場都極少人
我自己本身喺大三巴嗰邊返工
呢排先覺得澳門原來可以咁舒服
以前大三巴你想影張背景無人ge相基本上係無可能
星期六、日手信街直頭迫到行唔撚到
另外可以分幾方面講吓:
1. 交通:最明顯就係啲的士佬而家好有禮貌, 唔會拒載劏客, 直頭改過自身咁。巴士以前去親關閘啲車都迫到痴線, 而家舒舒服服。同埋揸車明顯感覺無咁塞車, 因為少咗好多旅遊巴同的士周圍行。
2. 經濟: 咁肯定就好大影, 係好多舖頭執, 尤其旅遊區, 本身租貴加埋無客, 但失業暫時還好, 主要係班導遊同的士佬叫曬求命, 反而好多人放無薪假或者八折出糧。賭場就大把水啦, 無客至少都可以頂多兩年, 政府都係, 之前好景都叫儲埋有成千億慢慢搣。
3. 巿民情緒: 今次政府叫做得OK(唔洗吹棒, 只係做咗本份, 係香港做得特別差), 所以無爆發, 成百幾日無新增, 除咗戴罩, 啲人基本上都如常生活。不過澳門真係撚多弱智, 班廢佬就唔講, 基本上九成都係大中華愛國膠, 但連班後生都好撚鍾意大陸嘢, 唔講用微信呢啲, 可能工作需要, 係連抖陰、小紅書(聽到個名打冷震)都好多人用, 又鍾意返大陸吃喝玩樂, 之前開返關俾人出去, 啲人個個仆出去食酸菜魚打邊爐......

其實真係好諷刺, 呢排ge 澳門先叫可以好好生活, 唔洗周圍迫, 截到的士, 食嘢又平返, 但好老實講, 澳門太細, 又無深水港, 除咗發展賭, 乜鳩都無, 所以無遊客又係死...
佢哋話澳門依家好多監控燈柱
打令仲有冇開?
問題係葡國佬一早放手任由澳門赤化
你睇香港赤化左廿年都已經好恐怖啦
何況澳門已經幾十年
仲未計先天條件既分別
已經返唔到轉頭
Cls輕鐵一個上晝都唔止啦
認為澳豬多過分藍黃
成堆豬做核酸就係為左衝去食太二喜茶
點先可以改變佢哋唔用we7
賭場無人
啲人拱北日日出
Block撚咗唔少撐警弱智狗
你知唔知咩叫手信
多謝分享
we7都係用嚟返工用
睇secret page話賭場逼曬本地人放半薪
外勞就照返
睇到個留言都覺得幾啱
話本地人夠撚膽嘈咩
反而班外勞就夠曬惡
睇吓沃門呢排新聞幾多外勞搞事
非禮強姦偷嘢
本地人咪最多有自殺新聞囉
有啲係屋企group用
仲有係澳門join過啲興趣班
之後大家坐低食飯 想交換contact
佢哋係問我拎微信 所以好多工作以外都會用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞