[集思廣益] 女朋友老豆識左個後生過佢廿幾年女人

63 回覆
44 Like 1 Dislike
個女人真心呀,真心為層樓

你地咁驚層樓到唔到你地手,咪趕個女人走囉,到時個70歲老豆繼續無依無靠,最後層樓比你地拎左,佢結局都係訓街
咁多位早晨,我今日嚟,係想同你哋講個故事嘅:

喺幾年前
我同一個寡婦結咗婚
佢有一個已成年嘅女
後來嫁咗比我老豆

咁我繼女就做咗我後媽
而我老豆就做咗我女婿

兩年後我老婆同我生咗一個仔
佢喺我後媽嘅同母異父嘅細佬
我個仔叫我「老豆」
我就叫我個仔「舅父」

我繼女又為我老豆生咗一個仔
佢喺我細佬
但佢又要叫我外公

我喺我老婆個老公
但喺我老婆喺我後媽個阿媽喎
所以我喺自己嘅外公

到咗新年
嚟料喇

我就同我後媽同我老豆
即係同我繼女同女婿交換利是

我封廿蚊比我個仔
佢話:「多謝老豆!」
我又答返佢:「唔洗,舅父!喺呢,咁我嗰封呢?」
「你都痴線,我結咗婚喇咩?」唉,我自己都亂咗...

食團年飯嗰陣
我喺抬面上面放咗一封一千蚊利是
再拎返封利是上手
叫咗聲:「多謝外公!」

好彩唔喺街姐
唔係真係比人捉去青山瞓一排
而家諗返自己真喺痴痴地線
自己比錢自己洗
咪即係去自己鋪頭買野...
如果面對娛樂新聞時香港人都係好似你咁諗就好喇...

陳冠希閃卡事件其實關人撚事
安心事件關人撚事
呀Gil 離婚關人撚事
大劉甘比關人撚事
何雁思撬人未婚夫其實都關人撚事

偏偏以上d 新聞就9成香港人好似上左身玩緊VR做緊當事人咁...

如果以上新聞你都有鬧當事人既話, 咁樓主會緊張未來外父都好正常...

利申: 以上事件我全部都覺得關我撚事, 不過如果我係樓主, 為未來外父同自己老婆未來著想, 做多步都好既...

between: 加名要俾十幾廿萬厘印, 相信樓主女友都係心思熟累先會做....
你叫你女朋友提佢老豆
講到明如果到時要訓街都唔會理佢
咁佢老豆諗清楚都去馬既你都做唔到咩嫁啦
幾十歲人要負責嫁啦下下旨意個女咩
你女朋友老豆條女40歲,你女朋友老豆條女後生過你女朋友廿年,甘你女朋友係未有60歲?
所以一直都唔提娛樂野。
係...果十幾廿萬儲得好辛苦,我哋係諗住用黎俾首期..
咁佢個囡想轉名係人地家事
又關你條賤畜撚事?
仲要加左名就無左首置業優惠同埋無得抽居屋, 第日你地買左樓 (當係落你名有首置業) 之後想再買多間或者想換樓就無得用你女友quota... 未計你話間樓係舊樓, 第日如果有咩翻新工程或者有咩意外 (例如漏水落樓下俾人告), 你外父俾唔出黎, 法律上你女友就要負責...

總之加名係要諗清諗楚啦, 影響都幾長遠...
唔單只 假設佢老竇最後真係俾人呃左 樓豬又同佢女朋友結左婚 到時住既地方又要質多個人
對樓豬都無著數 所以有呢個考量係好正常
咁如果層樓得你女朋友名 仲有咩要擔心
後生過個老豆廿年啊
咁佢呀爸有咩反應 你地咁直接咁講 覺得呀爸會覺得呀女謀佢家產
正解
唔明上面班友 e家香港咁難買樓
做女既想個老豆留層樓好似打劫咁 仲要比個識左一個月既女人

你地設身處地真係會歡迎個女人入來分身家

梗係轉走個名啦 香港遺產法大部分身家都係比老婆架 如果條女冇機心 根本唔會提出結婚

樓主信我呀 救你一世
其實係樓主擔心層樓冇左姐
未離婚
而家先搞離婚要唔要分返層樓一半錢俾前妻?
唔理邊到人都好明顯係為層樓
唔理貪uncle高大威猛咩
分開左十幾年,但一直無簽紙離婚。我女朋友就跟佢老豆一齊住

好神奇
點解一直唔簽紙 雖然錯重點
其實只要話阿老豆離婚要賣樓分錢比前妻先可以再結婚,條40路可能就會現形,最後乜都唔洗搞
其實佢老豆d錢關你撚事咩,想搵個人陪下有咩問題?又唔係搵個20歲。4x歲同7x歲可以接受啦。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞