想知event management 嘅工作大概係要做啲咩?

11 回覆
0 Like 0 Dislike
如題
https://lihkg.com/thread/2141510/page/1
[整合] 中大湯宿傳銷狗

幫手推,要推到傳銷狗仆街
做狗咁,人工又低
小弟做EVENT MGMT
你呢個問題好空泛好難答
EVENT有分幾個角色, service provider 即係場地供應者, catering, production house, event agency, event planner
conference, banquet, exhibition角色都唔同

當SERVICE PROVIDER講
SALES賣左場, 將個客交俾你
你同個客傾佢EVENT想點做, 你夾好同公司既RESTRICTIONS同客既EXPECTATION, 之後出一份EVENT ORDER俾OPERATION做
簡化解釋就係咁
同啲姐姐一齊幫手執下枱執下櫈
可唔可以講吓份工嘅缺點同優點, 當service provider 為例
優點:
公司會好多規定 限左你點樣去SERVE個客, 有咩做得唔做得, 你有咩事掉公司出黎 個客都吹你唔漲, 唔同EVENT AGENCY同PRODUCTION, 俾左錢佢乜撚都要做
雖然係PLAN EVENT, 但每次客都唔同, 會識到朋友, 每次都有挑戰性, 文職中帶D多元化既內容, 會郁下走動下, 唔同普通文職咁無聊

缺點:
我用香港做例子, 其實個行業規模好大, 但行頭好細, 好少公司選擇
一開頭會好辛苦, 升職升到某一個位可能好快, 因為呢行流動性都算高
但最大缺點對於香港人黎講, 呢一行既薪金上限 比起其他行業好低, 即係你做左好多年, 好高級, 都未必夠人地做另一個行業搵得多
多謝師兄你咁詳盡既分析🙏🙏🙏
咁你而家一個月人工有幾多
AM level, 28k, 做左呢行5年
想問師兄,本身fg做左一年工程,但發覺唔岩做反而鐘意plan event 每次同唔同人交流咁。
請問可以點入行?人工大概幾多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞