立場報道:青山灣有人絕食抗議無限期羈留

96 回覆
157 Like 19 Dislike
節錄:

那何時才能離開?一般監獄的囚犯都有刑期,刑滿就可出獄。但在青山灣入境事務中心,職員僅每天在黑板寫上當日獲釋者的名字。羈留人士永不知自己何時獲釋。

另一方面,釋囚均指,在監獄尚能工作,在 CIC 只能虛耗光陰,且環境比監獄更惡劣。中心樓高十層,四樓為醫療層,五至十樓為羈留層,分為寢室及日間活動室(day room)。按羈留人士反映,衛生環境惡劣,曱甴橫行,更「一日內見過十隻老鼠」,監獄更乾淨;廁所沖水長期失靈,要從水桶舀水;中心沒有冷氣、風扇,酷熱得要睡在地上;中心內亦無床褥,監獄有。

立場報導:https://www.thestandnews.com/politics/羈留者絕食抗爭-上-青山灣首次被聽見的呼聲-不自由毋寧死/

完全唔會想像到香港有個咁嘅地方
今日CIC 明日集中營
不自由 毋寧死
比監獄更惡劣嘅環境
無限期羈留
同集中營有咩分別⋯
以前入境處長多數升保安局
署方用分散、調走、單獨囚禁等方式阻止抗爭
再推
仲有法庭都係
未定罪但唔比保釋
幾多人坐冤枉監
坐左一年半載同你講無罪釋放 我屌你老母啦
班蝻全部假難民
仲要香港人科水養佢
認真答你
唔係無限期羈留
而係佢地唔肯走

佢地偷渡黎香港
點解唔肯走
因為可能係自己國家做左犯法野OR搶人老婆
返去會比人斬OR死刑等等

所以佢地唔會肯講自己咩國藉
想留係香港

如果班人肯講自己咩國藉
送走左啦
如果賴死唔走就放出黎 係香港無錢無盛
咪又係做犯法野多

當然啦 如果係難民 比國家迫害就另一個說法
個個喺香港姦淫摟掠作奸犯科
俾人拉鳩咗判咗之後就話自己係難民俾人逼害
想賴死唔走啫
睇返篇訪問都有人係開晒名同國籍
亦都有人講喺呢個環境生存直頭寧願被遣返
不過都唔排除有你講嗰種人嘅

睇完篇報道只係覺得如果香港依家已經有啲咁嘅事發生
咁集中營都不久矣
根本無人想困住佢地
養呢班人洗香港政府好多錢,又唔洗做野,爽過坐監
佢地想攞行街紙姐
班人搞咁多野咪又係r張行街紙
俾埋自助餐佢地都唔會滿足
佢地要既係出黎打黑工
立場都唔知係咪有team係左膠team專做d左膠專題
其實望下每年財政預算案就知呢班人每年用香港人幾多億
都仲未計呢班垃圾帶黎既治安問題個成本
屌佢老母遣返喱班蝻機票錢都幫佢出撚埋
青山灣入邊乜嘢人多?巴基斯坦,尼泊爾,斯里蘭卡…呢推國家都支持香港國安法架喎
就算佢肯走,呢頭話無錢無朋友要政府出機票俾佢地走,走個陣就自然有朋友響機場等佢俾幾大箱水貨佢地拎返去
你哋邊度同。。
呢班一定唔係手足
非法入境者點樣同我哋香港人相處?
冇學歷語言不通 放佢地周圍行咪仲危險
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞