對你有好深感受既戲

89 回覆
46 Like 5 Dislike
其實第一次睇 覺得唔好睇
同睇唔明
好無離頭
睇完上面分析先知套戲想講咩。。。
racist 真係唔知幾時先會消失
林肯個句都好深刻
其實套戲好野嚟
佢主分明線暗線,明線係張麻子同黃四郎嘅鬥法,暗線係花姐,馬德邦嘅叛變
好多野佢唔會講,例如鑽石、馬德邦嘅遺言,最後老七想同張麻子講嘅野、好多野係鏡頭以外你要推理嘅野
睇埋人分析就會覺得套戲好神
仲有佢哋背後代表嘅野
主角:真革命義士
黃四郎:上次革命後嘅既得利益者
老六:未經世事,滿腔熱血嘅後生仔
老七:怕事嘅知識份子
主角團兄弟:投機份子
走出自己個種堅持都一定要好有勇氣,巴打有冇都好想追求既夢想?
逆權司機
Dangal 家庭就唔洗講 既突出宗教問題 又有男尊女卑 父權等等既特寫
Hichki - 講教學,會睇到眼濕濕

呢幾年睇多左印度戲
題材好獨特感受好深
Ahmir khan 做嗰啲就真係套套都好吸引
Netflix 都有好多Bollywood 睇
韓國出政治 同人性片都好出色 好多都好深刻震撼
素媛都係一樣
Les innocentes(2016)
We're all travelling through time together, everyday of our lives. All we can do is do our best to relish this remarkable ride
The Secret Life of Walter Mitty

To see the world, things dangerous to come to, to see behind walls, draw closer, to find each other, and to feel. That is the purpose of life.
marriage story
好平淡好寫實 好痛
Fight club
阿郎的故事
The Florida Project
同教育都有啲關係,如果家教都當係教育一種的話。
我睇唔出虛無主義嘅含義,可唔可以解釋吓?
我睇嘅時覺得係關於一群被社會標籤為罪犯嘅人都有善良與愛人嘅一面,反而係所謂嘅正常人終日追逐名利,忽略咗最根本嘅愛。所謂嘅罪犯其實係哩啲人有關造成。
杜琪峯電影點可以唔睇
MILF
暴雨驕陽 Dead Poet Society (Robert Williams)
重慶森林
The Truman Show
第一次睇果陣睇到我
身邊有可能咩都係假
親人,情人,朋友,
個個係主角身邊撚佢 所有野都係跟住個創作人既劇本黎行
最後靠自已同一步一步找到個真相
結尾果到考慮出唔出去個廠境 接受真正既人生
Jim carrey做得非常出色
Incase I don't see ya good afternoon good evening and goodnight
海上鋼琴師

我係我小小世界活得好地地, 我唔要去無限既未知度..
牯嶺街少年殺人事件
睇完嗰一刻已經好傷心
當上年自己遇到好多不幸嘅事 香港又變成咁
嗰時不斷咁諗起呢套戲入面嘅男主角
開返個soundtrack出黎聽 喊左好多次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞