對你有好深感受既戲

89 回覆
46 Like 5 Dislike
對我黎講係 About Time, 最深刻係男主角同爸爸最後一次打乒乓球個一幕
身邊既人都會有一日離開我地,即使男主角可以回到過去都係一樣命運。要好好對待另一半、朋友,因為我地唔知幾時係最後一次。即刻鼓起左勇氣去愛,愛你的人。
仲有提醒左我細味生命中每一日的美好,有啲時候唔留意都唔發現自己有時係咁幸運。
愛的綠洲

社會邊緣/殘疾人士的愛情
仲有羅拔唐尼做律師講父子情個套
返校

愛的綠洲都未睇過,多謝巴打推薦。
社會真係好多人被邊緣左,在我地眼中隨手可得既野,分分鍾係佢地夢寐以求。講起社會忽略的人,本地電影陽光普照都講左好多智障人士既辛酸。都可以睇下~
The Judge?
見影視台好似冇乜人提過
台灣戲 <陽光普照> Netflix 都有 都攞唔少奬
對個故事好有共鳴 好撚好睇
台灣白色恐怖都接近幾十年,當中返校從忘記到憶起。帶出有些事我地永遠都唔應該忘記
星際啟示錄,一下子過左二十幾年 時間不可逆轉, 睇番自己仔女大晒 miss左陪伴佢地成長既時間就好sad
藍天白雲!
睇嘅時候畫面已經好震撼,特別佢用好平淡嘅tone去表達,個種落差更加深刻
睇完返屋企個腦係會不斷replay,完全將人嘅dark side勾起
地厚天高
讓子彈飛
從不知天高與地厚 漸學會很多困憂
加入左片單未睇
講教育既?
有啲時候 港產片都好好睇 好出色
涉及好多元素
不過我諗你可以叫佢做家庭片
因為係講家庭 但係絕對唔係親情/溫情
Tuesday with morrie
To the wild
好多人笑主角傻仔 不過我好羨慕佢可以咁勇敢去追求自己既理想
1987逆權公民、Truman Show
入戲院睇喊到仆街
the great gatsby
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞