搵好車房難過登天

103 回覆
133 Like 3 Dislike
見到間 BENZ G class 專科
返原廠
觀塘有冇好車房介紹
咁多CHING要去車房 部車咩事?
無用的
一般家主唔會明

真係要有經驗

例如佢話 A 有問題,唔等於你換全個A就得
原來係背後B + C +D 有事先令到A 壞

有時甚至唔係A問題,係 BCD 影響

唔好話車主,就算車房都可能咁,收到換A的錢先發現都係壞,就再收你BCD的錢,但其實可以原本只係D 壞,而D可能係好平的野, A就貴到仆街

所以我覺得好多時佢地唔係專登呃,而係無經驗
整得多的師父會了解晒各型號的通病,慳番你好多錢
車房狗都唔知有乜咩把炮 成日寸柒柒咁 學人揀客 明明只係一堆讀唔成書既工垃圾
問下D車友
我覺得係揾定一間傍身,touch wood講句就算係條街跪低左都知拖去邊
想知!thx
有次車牌燈壞左去車房換
跟住問下佢驗車幾錢 佢話放低架車比佢望望先
個幾鐘後打後黎話依到爛果到要換 埋單5千幾
我話唔攪住 果面口黑撚過鑊
之後自己去驗一次pass
劏幾次就變熟客架啦
自己都開車房…講真,樓主講得岩,有好多行家都係咁…上一輩d老師傅(老闆)淨係做熟客等退休已經夠做。
之後又好少後輩入行…d老一輩師傅推job推到手都軟。
個range好大wo師兄
要睇咩車…有d廠出避震連埋個搭頂有d唔連…唔計料錢…淨係人工都架架唔同。
好似Honda有d換個冷氣pump就咁裝拆…雷諾拆個冷氣pump就成份頭拆好多先拎到出黎
最主要係原廠代理維修費太高,如果代理唔係收天價,好多日常保養簡單維修可以返廠做嘅話,呢啲車房根本無得做。
真係唔同車,歐洲車難拆過日本書,人工係收貴啲
價錢問下人都比較到

但師傅點整法,止咳定一次搞掂哂,車主知唔知
換咩parts,原廠定副廠

到貨真價實喇,係咪真係要整,唔整又點
通通都煩

不過頭兩,三次都都比人過下水腳架喇
試過2600蚊,政府驗車加換偈油套餐
再另外比1000 check全車
check完整漏油漏水又皮幾
呢樣真巴打
未入行之前,有時真係諗好多野,最後個時第一間"相熟"車房我都係貪個老細好傾又岩咀形,又無手尾就幫襯,個時我諗貴dd都抵屌。
因為間間有平有貴,做同一樣既野平可以好撚平,貴可以好撚貴,平又未必唔好,貴又未必最好,講到尾有時真係靠自己周圍試,有時撞下板知道邊間得邊間唔得。
好興幸自己有三間相熟車房

(如果唔係渣啲麻煩車得一間渣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞