香港邊到可以矯正指甲?

41 回覆
1 Like 1 Dislike
有冇人會自己整水晶甲?
短甲留名學野
水晶甲可唔可以自己整
我想延長啲指甲
可以呀 我都係自己整
材料方面我係amazon買 香港都有但我見選擇少好多
可以上YouTube睇下d video參考下人地點整
水晶甲會唔會好難整
同埋自己整會唔會整傷啲甲
我見人地卸甲係要用機磨
你會唔會買埋uv燈
自己整水晶甲唔難 係開頭會有d煩

開頭建議薄薄一層po上甲面試下先(類似YouTube妮寶貝個種) 唔好做延長住 同埋注意唔好po上cuticle個位 新手最好留番條喇

姐係咁 紫色個位

熟手左之後可以po上少少都冇問題 但都係注意唔好掂到cuticle

用啱方法卸唔會傷

1. 無論用咩顏色嘅acrylic powder都好 上完base coat後永遠都要用一層透明acrylic做底 可以防止染色
卸個陣用機磨到去最底透明個層 唔好卸曬個層 輕輕磨走d lifting位(一定要磨走曬 otherwise 下次會有更大嘅lifting or可能會發霉)
之後係個層上再上番dehydrator primer(兩個都係optional) 同埋base coat(一定要上) 就可以重新po過一層透明acrylic做底就可以繼續整

上面個方法唔會磨到去甲面同埋慳時間 我懶個陣會咁做

2. 如果想卸乾淨 磨到去最底個層acrylic個陣留番薄薄一層 然後一係浸隻手落acetone10分鐘左右 一係將搵塊化妝棉浸acetone 放上甲面再搵錫紙包住10分鐘左右
之後搵cuticle pusher 推走佢地 或者用100/180 grits嘅挫挫走

要uv/led燈 上base 同top coat要照燈

base 同top coat我用普通soak off gel個種 各大gel甲舖都會有貨
有時上完透明acrylic如果唔想上其他顏色嘅acrylic 可以搽兩層colour gel 之後照上top coat就ok

利申番先 唔係專業人士 歡迎補充or指正
差d唔記得 如果係for矯正 整水晶甲前要磨啱個shape先好上acrylic

特別係扇形甲個d side walls 一定要磨番直
好複雜,會唔會失手架
以前啲指甲咬到又短又醜 做左幾次hard gel生番正常
不過第一次一定要駁甲 要預咗日日都好驚佢反
因為可以比啲gel黐住嘅範圍太細
得閒行過啲多人幫襯既gel甲鋪比隻手佢睇吓可唔可以駁
間間技術唔到
Btw 指甲正常番之後一定要忍口忍手
我之後打回原形要經歷第2次
呢隻對短指甲有冇用?
難唔難整同會唔會傷甲
不如做法式甲算
做一排hard gel 就會發現每一次拆甲啲指甲肉都越嚟越長
不過當你唔想再整嘅時候記得每日都要狂查指緣油
可以試下cnd呢個牌子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞