Google與華割席:不服務中國 對撐美國政府感自豪

209 回覆
890 Like 23 Dislike

Facebook、Google等一眾科企,被美國國會議員質疑與中國關係密切。Google行政總裁披猜在聽證會上即與中國割席,指目前除了少數項目,不會服務中國客戶。他更不忘表達「愛國」,稱「對支持美國政府感到自豪」。

4大科技巨頭Google母企Alphabet(美:GOOGL)、Facebook(美:FB)、亞馬遜(美:AMZN)及蘋果(美:AAPL)周三(29日)出席美國國會的反壟斷聽證會,議員不僅關注開放市場,還質疑他們與中國關係太密切。

共和黨議員巴斯克(Ken Buck)問到,為何Google放棄了蜻蜓計劃。巴斯克助手在其背後,舉起一張由無人機在中國拍攝到的影像。

該計劃是Google在2010年退出中國市場後,為了重新進入中國市場,順應中國當局的審查要求,為中國市場度身定造的搜索引擎,屏蔽「人權」、「六四」、「天安門鎮壓」等字眼,引起員工強烈抗議。

巴斯克還問了一系列Google與中國關係的問題,包括共產黨和中國有什麼共通點、Google是否符合中國屏蔽訊息的政策、Google可否擺脫中國企業間諜活動。

披猜(Sundar Pichai)沒有正面回應以上問題,僅稱與美國代理商合作,並堅決表示,除了少數項目外,目前不為中國的客戶提供服務。他續稱:

「我們對支持美國政府感到自豪。」

披猜又指,如果巴斯克希望跟進有關事件,他將進一步探討當前的合作夥伴的關係。

屎為都用雄毛收皮喇
歸隊
Assemble
記得炒咗啲中國高層
係呀大陽由西邊升起添呀
奶到咁仲死撐
apple撚…。。。。。。。。。。
我冇野講
風起了
叫啲YouTube 高層番鄉下先啦
口講一套,望下Youtube就眼冤
管好你個youtube啦 乜都黃標
講過咪唔算數呀P仔
真係呃鬼(佬/婆)

明明FACBOOK、YOUTUBE繼續打壓緊
Youtube啲黃標呢?口頭愛國呀屌你老母IT狗?
聽證會有講過下李菲菲
咁你個YOUTUBE又繼續黃標?
駛唔駛backup gmail
除了少數項目外,目前不為中國的客戶提供服務。

語言偽術,佢冇得明正言順入支那市場渣
琴日聽證會先比人屌完一方面停美軍合作,但又同支那合作
條友只係駁話limit 合作,鬼唔知咩,冇得入大眾市場大量用,但到D敏感野就同支那合作,咁樣對比,用語言偽術話limit 囉
邊樣影響大琴日4間野,比聽證會屌得最金就係google囉
唔到佢唔歸隊
凌晨有跟直播就知咩料
Google被人圍屌到呢
最恐怖係指控埋佢同摺被軍合作=叛國
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞