有冇Pentax用家?

111 回覆
57 Like 2 Dislike
當年point and shoot壞左之後買第一部單反就係Pentax
入門機相對平 D specs同ergonomics都唔錯

最近好重手咁亂執D 舊相
之前差少少入咗佢簿中片幅
但諗諗吓配件都難買就算
中片幅而家可以玩fuji
我都想知
用開B&H 同Ebay
之前有部K-1但係對焦真係唔係好穩陣,賣曬啲鏡剩低枝FA31轉接Canon FF.

仲有部陳年K10D做收藏
好想入部67但炒貴哂
前排入咗部Spotmatic
我都想買得起部K-1同d 新FF鏡黎測試下個AF
M42鏡
點解唔攞嚟影星
pentax k1 影星正
窮撚得apsc
香港無幾多晚有靚天影星,仲要返office 9至5,一個星期得兩晚可以去捕
枝FA31有光圈環架嘛

插落EOS RP玩,輕便之選。
嗰陣一出喺百記買$16500,而家好似都冇平到,放嗰陣蝕撚到入肉。
東蔡三寶立即重生
巴打平時影開sports要用好多afc tracking?
我用AF-S,但係一直以黎Pentax DSLR都有對錯焦問題,由*istDS到K10D到K5IIS到K1都係,有時佢話中,其實唔中,反而*istDS嗰陣可能因為像素少,唔係太覺。

我有用開O記(用乜執乜),部e-m5一代仲對得準過K1,之後e-m5ii同e-m1ii更加無得比...始終無反冇咁易失焦。

同埋K1真係好重 ,如果Pentax肯出FF無反,一定再買。
順便講句,淨係睇顏色,只有O記比得上P記...
樓主D相有無執過?好正
點先影到類似咁既效果
PS:新手 得部olympus em10 mark ii kit
都執得幾多 我個人幾鍾意執相
影相我都係新手 冇乜技巧 主要係測光唔好太off (睇histogram)同對焦對得準(9成時間我都係用單點同afs) 等d相可以俾我擺落Lightroom + Photoshop玩
呢樣我有d意外 我用過兩部pentax apsc對焦都好準 係afc唔friendly同慢 加上我長焦得kit鏡個問題仲衰 我當初買左支二手fa43插落k50對焦都有問題 但calibrate完就冇事 插落另一部新apsc直頭唔駛調
執得好正
等過左武肺去練習下先 真係咩都唔識影 功能都唔識用
raw我淨係掂過pentax同canon
覺得pentax色靚d
無反ff短期內應該唔會有
早兩個星期ricoh先講左未來會focus dslr
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞