運輸署暫停駕駛考試服務

1001 回覆
258 Like 31 Dislike
呢個就唔知 想問有冇巴絲試過
有呀 都係tum我繼續上 話如果開番學唔切
可以改啊

我未上既堂都cancel咗,等遲下再book
香港啲教車狗差係因為制度問題

個教車師傅牌係終身制而且有限,得千幾個,好多年冇變過

千幾條友過左咁多年退休既退休,賺夠既賺夠,現役師傅根本供不應求

所以會見到啲師傅幾廢都好,都會爆期,形成人揀客

個制度又冇得投訴,冇1823啲教車狗仲惡過工務員

點教啲客都湧上門,咪不思進取,你話佢一句佢吊番你十句,我見到既師傅都係停留喺識揸車既能力階段,而冇去到識教人揸車既能力階段

限制師傅牌既初衷係想避免塞車,如果改為限制學車牌,開放教車牌引入新血競爭,會避免到塞車,同時改善到教車質素

一眾教車狗跌番落凡間,只係一個收幾舊水提供教車服務既契弟
8月10號先知會唔會又delay
同意

供求問題
就好似以前啲中小學老師好惡
但而家學生少,驚殺校,驚家長投訴,驚學生投訴
加上合資格嘅老師好多
老師比以前卑躬屈膝
因為市場供過於求

聽講呢十年,學車價錢升左好多
求過於供
不過都唔知點解多左咁多人學車
係咪個個都想一技傍身

概括咁講
教車市傅識揸車
但唔代表識教人揸車
佢地通常讀書比較少
表達都唔係咁好

利申:因為我教過書,所以識睇人表達成點
加上我學車零知識,師傅又唔識教
需要人地清晰指示
所以學得好辛苦
(呻下啫)
其實咁講 學車係一門技藝 好難一條formula話俾你聽
識用啲比喻 放手俾你試 唔係下下搶你呔會好好多
不過讀書同表達能力我覺得就冇乜關係
年中見唔少死讀書但唔識present嘅人
我8月12考路試,剩返7堂,都諗住唔學住
試著說 俾柒婆搞
9月中考,唔知仲繼唔繼續學好
申請改期或考試當日拎病假係咪都係直接排隊尾
9月中嘅話你應該唔係上左好多堂? 可以疏啲啲學住先
[url]8月17考 都唔知學唔學埋淨低嘅堂好[/url]
我10月22考 巴打覺得有冇機會考到? 仲未開始約cfu學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞