揀咩好?(Leica)

65 回覆
0 Like 5 Dislike
M10同M10p我記得尖沙咀海運間直營仲有貨,你打個電話問下先
間野好似執咗
數碼M都係陰啲陰啲咁跌價
M鏡個價夠硬 對沖返
Q2 好定 CL 好?
海港城執咗好耐下
得返白沙道同ifc 不過白沙道班sales
純snap Q2, 長玩M10P
利申 MP240用家
再揀會揀M10P 揸上手都爭幾遠
班sales點?
買左未?如果買左 最後買左咩?
Q系列其實幾好用
影snap , 影下家庭照 , 方便
利申: M10 同 Q1 Q2 都有
而家買Q會唔會太遲咁 師兄 但Q2價錢又好貴
啲人話如果畢直有張Q抵玩啲
不過電子野一定買新
有限*
我有Q同Q2,Q嘅成像喺今日嚟講都好夠做,關鍵係睇你鐘唔鐘意28mm依個焦段,鐘意嘅買Q已夠。

如果多用35mm/50mm frame line,就買Q2好啲啲,因為Q2 35mm/50mm 都有 3千萬/千5萬像素(Q 只有千5萬/8百萬)

我唯一唔鐘意Q嘅地方係EVF色水唔準,但上手質感、反應、對焦同埋其他嘢其實同Q2分別唔大,個人認為應優先考慮Q比較抵。依家靚仔嘅二手Q 16-18K就入到,Q2二手唔多,全新水貨要31-32K 貴Q一倍。
想問下m240做入門機o唔ok
個人認為玩Leica都係玩個生活態度,享受果種慢拍feel,所以其實都可以考慮吓富士X-Pro,樣靚、論質感都有Q 8成,又有模擬菲林玩,最重佢貴極都比Q平好多,水X-Pro3依家1皮左右,加支23F2萬二三蚊可以落樓。

M240唔太建議,有心玩數碼M直上M10好啲
可能真係真接M10P/M10R
其實去買水貨會唔會好伏? 有無野要留意?
我見水同專門店個價都相差幾遠下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞