揀咩好?(Leica)

65 回覆
0 Like 5 Dislike
小弟有部Nikon D610, 24-120 F4, 35 F1.4 MF
都用左好多年 當年帶去西藏都係靠佢
但真係好重好bulky..
如果去4,5日個D旅行又想影相 真係唔會帶
所以想入部Leica 做左snap
Budget 30000-60000
當然我知道M10 body + lens 都8萬起
但主要想知各位師兄點睇呢幾款機
M10 VS M240 VS Q2
求賜教
m10+lens洗鬼80k
所以Q2好D?
梗係買M10
要Snap點會揀M 自動對焦都無
M機又要校光圈又要手動對焦
不過用上手就ok, 係冇咁方便 時間上唔會差好多

懶就Q2 想享受攝影樂趣就m
Q2
加部rx100做士啤 用嚟影tele
M240無可取之處?
你地買Leica會去邊到買? 買行定水多? 我見個價差別都幾大下
m10p係咪都有可能有橫線問題?
有 夠平 用黎做第一部入門m幾好
所以ching 你suggest M240 > Q2?
M240 問題係停左產,
M10 + 11663 / 11874 吧
都係睇你需要啲咩
長遠我會揀m機 m鏡 分分鐘玩幾年後都唔使蝕錢
唔想煩就Q2 不過就唔好諗錢
多謝師兄!
了解 始終M10都係最後會買既野 倒不如早D上
停產有咩問題 m10同m10d都停產啦
M11 就出?
出左m10-r 姐係m10換左個40萬像既sensor
M10P then lol
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞