點睇電子書、patreon係香港嘅發展?

94 回覆
7 Like 1 Dislike
小說都好啲,都係文學表達一種。
但係養成到好多個梁望峯,都未必養成到一個村上春樹或者一個海明威..
Patreon冇得推送去kindle 我覺得有少少不足
patreon咁新,我惗kindle未必肯同佢合作
呢個夢有啲遙遠,我都唔期望香港會出啲世界知名作家,只要能夠產出啲有意思作品說心滿意足(紅Van之流我覺得無咩意義)。香港小說我覺得都有唔少好嘅作家,陳冠中、關麗珊、陳浩基之類,睇完都會令人思考。

你講嗰個作家未聽過

依加有個事實係睇書嘅人少咗,啲人改選其他方便同感官刺激啲嘅娛樂,例如打手機game、睇YouTube 同Facebook 農場片。呢啲其實比睇小說更加冇營養。
推送唔需要同亞馬遜合作,單方面都做到。好似Vol.me 推送啲漫畫去Kindle,基本有個電郵地址就可以。
可以suggest下喎咁
冇乜好講 好多香港人速食慣同鍾意感官刺激 其實可能唔止香港嘅 全世界都有咁嘅趨勢(抖音/tiktok崛起) 好似係除非唔係
所以更加要珍惜仲會睇書嘅朋友
兩種係好唔同嘅享受
影音類娛樂本身同文字類娛樂無衝突
不過前者已經用盡你嘅時間
中文書readmoo最好用
有用Kindle同Bookwalker,平均每個月會買10-15本電子書睇,最主要都係睇小說多,鍾意Bookwalker中文打直排版,睇得舒服好多。Kindle有時用機有時用App。

有買工具書,但Kindle睇工具書係玩自己,最後都係拎部iPad睇工具書。
想問下有咩原因會驅使你買書依家網絡小說都唔少
佢有咩位令妳覺得佢好用?
睇,不過係睇旅遊書
一個app搞掂,多書,有得直排
同長期有折
可能最後開左個網望兩眼就算
出乎意料地有唔少人鐘意直排書
係有衝突,會影響思維模式。就好似睇TVB咁
諗起哩本書:《娛樂至死》

https://www.books.com.tw/products/0010717522
如果學術英文書呢?香港無地方買了....
屌你日做十鳩幾個鐘邊到仲有精力睇
本書好似幾好睇

btw我記得好似端定邊個platform有講過,話影音娛樂扼殺左一啲創作嘅可能性,因為個腦慣左,唔識再抽身思考同創作
香港無應該係最大嘅誘因令人買電子書,

btw序言書室唔少學術書,幾值得去
香港工時真係太過長
其實你地咩時候聽有聲書?
我只會訓覺前聽podcast
唔洗10分鐘就會訓著
試過一本書既chapter 2重複聽左一個月
平時有睇開書習慣
但有聲書一直接受唔到
坐係到聽唔做野又好on9
做緊野聽呢..我英文又未去到當background聲都get到佢講咩既程度

真係想睇果本書
都唔會選擇有聲書
一直想買
電子閱讀器買到ge書同app 裡面買到ge書係咪一樣?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞