點睇電子書、patreon係香港嘅發展?

94 回覆
7 Like 1 Dislike
佢地係用心嘅
感覺唔係好多人知/好多人會想買
佢地電子化嘅速度好慢⋯⋯
會買更加少...
如果可以常態咁有課金機制,好似對出版界好啲...
用開mooink, 覺得新既書都算齊
你覺得有咩會令你想keep住用同一個platform?
去曬玩同食同旅遊
唔知講咩好
個platform 啲書岩口味 想睇既書會係上面搵到
好多時都未必係本身諗到想睇乜嘢書 反而係個網有啲書見到幾有趣就會買嚟睇
kobo好用
但係好少書
好多時係書店見到鐘意既,上去睇都唔見有
睇platform精選都係一件樂事
個平台幾用心,不過規模唔夠...
加埋博客來加入戰團...
啊,係喎
而家比武肺搞到冇得去數漏咗
呢個真....做得起嘅一係小說,一係就旅遊
無買本旅遊書返屋企止渴咩
其實搵免費書係個惡性循環
愈黎愈少人買書 造實體/電子書個成本就愈高
到時就更加唔想買

跟住講香港圖書館果啲
依家落黃之鋒架
未來就有censorship
講真睇1984都唔敢睇中國版啦
我依家都係kobo或者amazon買書轉入kindle
用緊google book
主要都係睇漫畫 輕小說
漫畫暫時仲係得香港東立,有d可惜
勝在比錢方便(對於我呢d唔申請信用卡既人)

如果個排版整齊d就好
實體書成本同免費書有關...呢點我真係無惗過
不過簡體譯本的確係個問題,我覺得kindle搶唔到中文市場最大原因就係簡體版本書完全唔同左樣
漫畫係我覺得另一個好可惜嘅位,太多免費漫畫網站...
其實我發現kindle都唔少繁體
不過得us store有個market place例晒所有繁體書出黎
Uk store就要喺kobo見到啱嘅書copy書名search就有
所以我平時買都會上kobo amazon google格吓價
唔係有折嘅話幾乎都係Google最平,真係唔知佢點做到呢個價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞