美國好多人無啦啦收到ship from China嘅種子

443 回覆
386 Like 6 Dislike
美國啲農夫全部都有幾畝地。係business man. 唔係目不識丁係中國嗰種。佢哋職業生涯中有受過d政治教學,用黎學識點判斷國際關係影響到農作物盤生意。
張圖可能有啲核突👇

會唔會支共有蝗災
於是同美國英國攬炒
或者果啲種子用嚟種毒品

利申:鳩up
好核突
唔使9up,呢個先係“中共思維”。面對問題中共第一件事唔係想點樣解決問題,而係點樣利用問題將敵人都拖埋落水。再搵機會扮救世主攞著數。

“天下大亂,形勢大好”,中共仲係死性唔改的話,西方世界剷起中共係遲早的事。
係twitter見到勁多人種左
仲話越叫佢地唔好種就越想種
無啦啦收到啲咁嘅嘢已經好詭異
點解又真係會去種
比啲唔係農夫亂種既人會唔會搞到破壞生態
你做乜野姐,懶係低姿態咁,先懶係認同,實際上就係陰陽怪氣串人,可唔可以正常語氣講野?

我講A我跟你講A,跟住你又講B,一時就話細農夫好慘好可憐,跟住就generalise所有農夫都係點點,以進為退懶係野,無一次係覆得正面

我論點好清楚,你就不斷硬塞立場trap我

1. 一般正常常識的農夫(唔係講緊個個係農科大學生,而係普通高中畢業的常識)有無可能會去搵不明來歷種子黎種,就算種,都唔會同本身準備賣出市場的野種落同一個田度

2. (offtopic)細農夫好慘係人都知,我都同情佢地,我都想知道而家係咪有政策失誤的問題導致輸民意啦,請問你有無咩link可以比我參考下呢?(利申非侵粉痴線佬,我淨係好粗淺咁認為農業工人就係侵的民意基礎sorry)

3. 討論有咩人會種落去,我咪話就算係正正常常農夫都唔會咁做,就算種都唔會同sell出去的貨一個田種,你盲咗?第二種就係普通人有個花園,咪會鳩種囉,咁唔好彩有不正常農夫走去種,關Q我事?

請你自重,講野似返個人類,唔好閃閃縮縮。
啲人有收到唔同野
岩岩有人話收到太陽眼鏡 但佢地冇買
如果個個都係收種子就可能係大家講咁搞佢啲土地農業
但如果乜都有既話 其實會唔會係想用呢啲郵包黎傳武肺或者其他病既病毒...
好多人都有收到
可能搞五眼聯盟
之後放上youtube 刷views
啲人反中真係有原因
支那又開新戰線農業戰都要玩
好心你柒撚咗就收皮啲戇鳩語氣走住嚟屌咁
翻譯咗少少
[1]
旁白:當一般旅客抵達美國時,佢地需要申報攜帶嘅食物,如果唔係,初犯就罰款1000蚊美金。要申報嘅原因,並唔係因為海關職員想食你D野,而係要保護美國農作物,防止外來害蟲或疾病影響當地嘅動物同埋農作物。農業專家Ginger就肩負起呢個責任。

Ginger:銷毀所有違禁品先可以防止蟲害。我地係保護緊美國嘅農業。我地係防止緊生物恐怖攻擊/主義,因為有人會故意輸入一D物品,搗亂美國。

旁白:以往有過害蟲隨行李到達美國然後造成破壞。2007-2014年間,亞洲柑橘木蝨肆虐佛羅里達州,令當地嘅橙農夫、西柚農夫損失咗29億美金。而係90年代傳入美國嘅光肩星天牛,破壞咗好多硬木樹。為咗消滅光肩星天牛,喺1997-2010年間花費咗3.73億美金。

農業專家James:我地國家嘅超市有充足嘅食物。我地唔會注意D食物有無窿有冇受疾病感染,D食物永遠都咁靚仔,所以我地都被縱壞曬,唔意識到保護食物嘅重要性。

巴打講嘅檸檬核,可能同亞洲柑橘木蝨有關。因為根據美國農業部網頁,[2]盆栽、種子、葉、樹枝等等都有機會會帶有亞洲柑橘木蝨同埋黃龍病 (wiki: 染病樹目先見黃葉,青果,然後逐漸枯萎。 此病傳染力強,患株無藥可治,可將果園盡毀。)。

[1]https://www.businessinsider.com/airport-customs-border-patrol-how-illegal-items-found-destroyed-jfk-2019-7
[2]https://www.aphis.usda.gov/aphis/resources/pests-diseases/hungry-pests/the-threat/asian-citrus-psyllid/asian-citrus-psyllid
好似武漢肺炎咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞