外用A酸 Differin gel

205 回覆
8 Like 0 Dislike
係呀
對我嚟講一般般 當然每個人生暗瘡嘅原因都唔同 可能你用就好有效
我係上年因為情緒加失眠問題搞到瘋狂爆瘡 嗰陣keep住查 但都係照爆
後尾食supplement先好返
宜家每晚都會查小小 當保養品用
有冇巴打知點買0.3% adapalene?
上網睇美國有好多廠出但要醫生紙
好似話已經停咗
一粒豆
依家用左外用a酸大概一年,接近日日搽,真係生少左好多暗瘡
師兄你用邊隻 同邊到有得買
香港邊到有得買 benzac ac 5 5% (hk-38990)
同外用a酸 differin cream adapalene 0.1 ( hk-44125)

唔想再睇專科 因為佢都係開呢d 邊到有得買 就黎用哂
想問下Differin 0.1%要日日搽定可以爆可頭倉既時候先搽?
兩款藥房都有得賣
外國主張differin gel日日搽
我而加都係
differin cream 同gel 有咩分別, 想買cream
今日行藥房睇得gel
gel清爽啲掛
我係搽完保濕cream再搽differin
大家交流下

見呢個post咁耐, 我諗你都用左半年以上

你用左一段時間後 仲有冇爆瘡/ 面部發紅 (我仲有)

見yt d 醫生話 擠3粒 綠豆大小就可以搽全面 ,心諗 邊有可能 ,你用量係點搽
局部/ 全臉
我用咗超過一年架喇
本身係成個額頭爆暗粒所以搽
頭一個月有紅有敏感 掂水會痛 個排就隔日搽
然後開始黎料 啲暗粒開會谷曬做暗瘡 足足爆咗3個月先停
本身淨係用係額頭 但見都爆到咁 覺得無野好輸就慢慢搽埋T字位同臉頰 當係由底清乾淨塊面
而加keep住每晚用 當保養
暗瘡面油少咗好多 而加係我人生皮膚最好既階段
但易敏感咗係真 好易紅同出紅粒
唯有skincare小心啲

我用得幾多下 唔止一粒豆既份量
但最重要睇你塊面頂唔頂得順
一定要慢慢黎 等皮膚適應
講下 我食完會出瘡既食物 煎炸野 牛奶個d就唔講 講下另類

1 壽司 爆得仲勁過煎炸野 以前都唔知
2 芝士 (我知係乳製品 但都講下)
3 蝦 會肚脹
4麵包
5芒果

1 2 3 食完 真係即出大事 已戒
我係一律戒甜 除咗生果
生果我起碼每日一樣 但會揀低糖既
蘋果奇異果藍莓火龍果
糖份會令皮膚長期處於發炎狀態 呢樣係有醫學報告證實

麵包係精緻碳水 高gi
碳水盡量食低gi 番薯薯仔個啲
芒果比較濕熱同高糖 食得多皮膚都唔好
順便睇下咩叫 蠕形蟎蟲 / 睇埋 輕鬆美膚 d 靠腰文 吸收左好多知識
點解太乾會不停咁爆
咁樣既話成個長方形位置咪唔到保護
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞