外用A酸 Differin gel

205 回覆
8 Like 0 Dislike
你可以當佢係膠原蛋白嘅物體只不過佢嘅成份更加天然同埋主要係植物成份,天然得來又可以好快咁搞掂你啲暗瘡皮膚問題😂因為我之前試過😂你想嘅話我都可以比我之前嗰個就係你嘅名你嘅😂
differin gel全面搽?
我搽額頭鼻下巴
推下
有無人爆發期緊呀 圍爐取暖下
我無爆發期過
點解會咁
你本身暗瘡暗粒嚴唔嚴重
用緊第一代外用a酸,要溝lotion 搽
不過一乾就好易甩皮,化妝好鬼煩
不過效果唔錯
我唔知大家有幾差 我自己9個月前係有好多閉口谷唔到 同keep住臉上有大約10粒有大有細嘅瘡同激多紅印啡印

現在好左好多 得番小小印同幾粒細嘅
靠嘅系瘋狂保濕同用適當去角質
試用左好多護膚品 覺得幫到我嘅係

bicelle b5 serum 用左好多支
Endocare sca40
Clinique no2 toner / 城野醫生爽膚水
Drwu 18%杏仁酸

現在皮膚好左開始用緊SKII
我知好多人覺得唔好
但我覺得佢真係幫我去到小小印又出少左油
都幫到後續護膚品吸收 整體膚質好咗
其實想知搽外用a酸應該係moisturizer 前定後搽好呢
其實可以溝埋一齊搽,又可以先搽lotion再搽a酸
係因為a酸係親油性,會透入去皮膚入面
但搽左a酸先再搽lotion就會焗住左,反而甩皮甩得多
但你係用緊第3代a酸,應該係gel狀?
道理上應該唔會咁刺激皮膚,你可以試下薄薄一層lotion,唔好用cream太厚啦
八掛一問,你係睇醫生開?
係親性先啱,打錯左
未查都幾嚴重
有d位好番都見到有洞
但查左就越黎越好
從來無惡化
緊係前啦
隻藥間唔中用一次(每星期一次)會唔會有效?
之前試過先a酸後lotion,感覺上爆得勁過上咗lotion先
係呀我用緊第3代differin gel
我唔用cream架 用moisturizer
係呀 一開始睇醫生開比我 之後自己諗住去藥房問下有冇 點之真係有 又買咗枝
同埋想問下大家 用緊邊隻保濕
都有效架 外國好多人當保養咁用
如果你唔太嚴重都可以唔洗用咁密既
搽咗啲暗瘡即刻消?
我都想試下第3代,但唔知藥房俾唔俾賣,好多都要醫生紙
你直接搽上面係好刺激架,所以會爆得勁d
不過過左爆發期皮膚會靚好多,我都係全面搽,份量大概一粒綠豆,太多會甩皮
你可以試下去藥房問
我反而想試第一代 想啲暗瘡快d消 消得好慢
要時間既
不過快過平時好多
但查左唔會令我生更多瘡
搽左一個月乜反應都冇代表d乜
比多啲時間
我諗都有幫助既 佢會加速cell turnover
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞