《紐約時報》:美軍握有「異世界運輸器」殘骸 「我們自己做不出來」

242 回覆
259 Like 7 Dislike
希望真係有外星人如果實際上地球從未接觸過外星人都幾絕望
無論係黑暗森林論定沙盒論
黑暗森林法則根本係垃圾,
幾百年前嘅博弈論同囚徒困境都駁得低。
發展到可以探索外太空嘅宇宙文明等級,點會一開波見到人就講打打殺殺。

匪共本三體個黑暗森林法則,係講緊全宇宙嘅可利用嘅能量總和就得咁多,係一個食完就冇嘅大蛋糕。

同時宇宙就有唔知幾多個食緊呢舊大蛋糕嘅文明,所以每個文明都理應為左可以分食更大份嘅蛋糕,而優先擊殺其發現到嘅文明。

完全冇考慮過打完打唔贏嘅可能性。
亦唔知咩叫合作,完全係社達主義上腦嘅垃圾假設。

睇得多強國人文章真係會睇壞腦袋,睇少啲啦。
點止,外星人都需要遵守國安法的
第一眼都係諗起呢個
老了老了
呢個好笑
第三十八條 不具有香港特別行政區永久性居民身份的人(包括外星人)在香港特別行政區以外(以外即全宇宙,天堂地府都包)針對香港特別行政區實施本法規定的犯罪的,適用本法。
中國:超時空武器
願榮光歸香港
我比較想聽到
Estimating distorsion error
劉慈欣本書第一章就講文革,故事就係主角文革被逼害之後復仇,咁都係匪共

巴打你喺po貓相個po話抄襲好少事,俾班血統論港女圍插完,自己撐返血統論?

合作果度
人地原作有詳細解釋猜疑鏈同技術爆炸

你見到曱甴/不知名昆蟲,會唔會同佢地溝通交流,嘗試合作?

我就直接噴殺蟲水嘅

如果對方睇落比你高等好多,你唔驚對方一腳踩死你?人地話冇惡意你又會信?
求其搵個玩過大逃殺game嘅小學雞都唔會信啦

了解清楚人地個論述先,唔好一知半解就用刻板印象去批評

Ikea有得賣

異世界xxxxxxx 輕小說
我廢事曬時間同你嘈。
了解左劉慈欣咩為人先,仇女兩面三刀心理變態嚟,網上大把料。
屌...算啦我都係講兩句。

-
話佢講文革就唔親共,好笑。
文革係匪共少數肯承認嘅罪惡嚟,辰早推左所謂四人幫去祭旗。
佢成篇嘢都講緊乜「真理掌握喺少數人手上」,「多數人嘅暴政」。
完全講到上位者係另一種物種,出世就勁過普通人十萬倍而唔係受到均等教育機會脫穎而出嘅人嚟。

佢反民粹反到嘅程度,係幫曬匪共嘅「代議民主制」同人治支持者打精神飛機咁濟。
你話你睇小說齋睇作品可以,但人以心方得以遣為文,佢成個人嘅心係好有問題。

我唔係針對全匪國人,但我一定針鳩劉慈欣。
佢好多言論都係幫匪其進行內宣洗腦,
無啦啦可以制作埋咁大部電影,唔係冇原因。
可以話完全貼合匪共意識渲染,呢一Part你唔會理解唔到掛。
你話我陰謀論都好,但佢為人同作品都表達緊某種立場,你feel唔到我唔信。

-
網上有好多關於黑暗森林法則嘅否定論述。

你嘅譬喻只係對於尚處於0級文明嘅人類睇嚟係合理。

人類觀察宇宙嘅種種猜想堪比盲人摸象,更遑論搬出一個自以為嘅「普適真理」。而劉慈欣佢嗰套黑暗森林法,完全係建設於種種極易撼動嘅邏輯基盤之上。

但我只可以話用呢個所謂法則嚟鼓吹「社會達爾文主義」正確嘅作者同讀者,非蠢即壞。

我認我係誅心之論,
但佢嘅黑暗森林法則亦如是。
一直覺得
霍金極度反對嗰個貴州射電望遠鏡
係支共想搵同接觸異星人而建
佢想學美國咁攞到異星技術去砌低美國
聽落好On9
但係唔on9唔係支共
The mist
外星人見到支共民智咁低 都唔想埋佢地身啦
以事論事,上面講呢啲我又幾認同
理性討論嘅連登仔
best forever~

拉頓嚟喎
呢啲先係討論㗎嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞