有冇人覺得台語好得意

95 回覆
24 Like 5 Dislike
好難聽
我理解係溝通到。 係唔係一樣就唔肯定。
閔南話=台語好似係

啲台灣人好得意,同老個啲傾計會台語國語一齊用
恁攏了嘎我會掩崁我的嫩假
依家台語主要係漳泉濫(漳州音溝泉州音) 同廈門嘅閩南話好似

宜蘭地區就會偏漳音而中北部沿岸例如鹿港就會偏泉音
都係閩南語嘅一種 只係隨住年代變化兩地嘅讀音有所不同

台灣受過日本統治 台語會引用一啲日語借詞 福建嘅閩南話受普通話影響多啲

福建唔係只有閩南話 叫閩南話做福建話係南洋華人約定俗成嘅叫法
Hu建人出來」
閩語係脫胎自上古同中古漢語
讀音句法早就自成一格 所以福建嘅語言喺唐宋就已經同中原唔同 唐宋以後嘅讀書人為咗去學中原音韻 就模仿當時官話標準讀音發明出文讀 去區別日常生活講嘢嘅白讀音 所以變咗日常交流同讀詩詞/文章會用兩套截然不同嘅讀音 由於閩南地理位置比其他閩語封閉 所以可以同時保留文白二讀兩套系統

至於粵客基本上係同源 係由中古漢語演變出嚟 所以冇必要發明一套新系統嘅文讀方法 所以訓讀同白讀相差唔大
受教
換言之閩南話比起粵客更存古?
閩語來源自上古漢語係其中一派嘅講法 諸如Jerry Lee Norman 王力等人認為閩語係源自古代吳語(百越語同上古漢語作底層) 再經過時間演變而成

但如果要講邊種漢語存古 就要用比較語言學去睇 例如聲母 韻母 聲調 發音方法 用詞等等 而且語言會演變同融合

例如普通話已經冇咗嘅入聲字 (p,t,k 收尾嘅音) 粵語同客語保存得比較好 部分入聲字喺閩南語白讀音入面變咗做輕聲收音(h 收尾)
例如石(閩: tsioh/粵: sek/客:sag)
活(閩: uah/粵:wut /客: fad)
血(閩: hueh/粵:hyut/客: hiad)
你本身識唔識得講客家話?
自己都想學,唔知有咩門路
台語歌
去博客來搵吓,都幾多台語教材
客家話唔似粵語同閩南咁有統一腔調
每個地方嘅客家話都唔同 影響力同分布最多嘅係惠陽腔同梅縣腔 當然仲有其他口音

惠陽腔: 香港本地客家人/深圳/惠州/馬來西亞(特別喺沙巴)/中南美洲(主要蘇里南/牙買加)
梅縣腔: 台灣(四縣腔)/印尼/泰國/馬來西亞/印度

惠陽客家似粵語 學上嚟比較簡單 詞語同圍頭話/廣州話更加似
梅縣客家對粵語為母語嘅人聽落去似係粵語+普通話嘅感覺 部分詞語同閩南話一樣 但整體都係接近粵語

主要係睇你學習嘅目的 如果同番本地客家人溝通 就係惠陽腔最好 想同台灣客家人溝通就梅縣腔好啲 不過只要識其中一種口音 聽得多嘅話自然明白另一種

我好少見市面上有規範嘅客家話教學(除咗台灣學校) 如果識少少語言學規律 可以用粵語對應番客家話嘅讀音 至於讀音嘅話 係有網上字典可以查 除此之外台灣係有客家話電視台 會有少少資源同教學咁
想系統化咁學嘅話 台灣一啲本土電視台例如台視/民視會有台語教室 網上都有唔少片係教人點發音

如果覺得咁學太悶 可以聽歌或者睇台灣嘅鄉土劇(如果你頂得順
自膠咗
定你問緊台語點學
問客家
台語都學得6、7成
客家完全唔知點入手
C打本身讀linguistic or 中文?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞