警: 沒有商業登記及沒有受薪不屬記者 可被票控限聚令

211 回覆
30 Like 464 Dislike
係咪因為佢地自己個logic係
收左工 無人工收 係休班警 唔係警察
就唔洗守法 可以知法犯法
所以覺得無受薪嘅記者就唔係記者
票控唔撚好理佢

上庭慢慢打,搵返開票隻狗出來對質囉
政府新聞署,popo公關平時拍野
都有BR?!
Push
佢地兩個職業本身有牌登記
問題咪就係咁
有牌冇牌先係重點,收錢唔收錢唔會影響
做記者唔洗牌,唔收錢唔可以係記者
再講,唔係記者唔可以拍底警察執法過程?
香港唔興公民記者呢樣野 法律上只會當平民一個 無法律豁免權 當上庭時需要用更多辯解合理證明自己出現意圖 相對有記者證嘅人 佢地嘅出現會更加合理合法 同容易打甩
市民係商場入面影底警察做野都唔合法?
要告上法庭都就證明濫捕濫告啦
休班記者
如果警察警告過要求離開 佢堅持留低 而又無合理辯解 最基本可能會犯阻差辦工 重點唔係影唔影野 而係你影嘅行為有無實際影響警察工作 甚至處於hot zone 佢亦有機會當左你係示威者而拉左 因為一時三刻 佢無可能完全分辨到你係記者定只拎住手機扮野嘅示威者 𡯁其你仲要無記者證 非職業記者 而且無視環境安全 只會令抗辯更難
當年魚蛋事件中 有個人自辯為公民記者而留係現場拍攝 警方告佢暴動罪 法官認為現場咁危險 常理下普通人食花生都會企遠啲或揾安全位置拍 況且被告非職業記者 而且被捕位置同hot zone 近 法官質疑被告是否真誠地為拍下片段而留低 雖然最後打甩 但法官都提醒佢 拍片可以 但留意四周環境先 唔好令自己搞到咁麻煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞