[劭勸行動 Day 2] 李永財區議員表態參選地產界,未有手足參選嘅功能組别尚餘11個

383 回覆
46 Like 0 Dislike
push

符合呢啲條件
Push
是日電台

[營救理大及多項案件共至少68名手足]7月22號法庭聲援(懇請大家抽空出席)
https://lih.kg/2118403
是日電台

[營救理大及多項案件共至少68名手足]7月22號法庭聲援(懇請大家抽空出席)
是日電台

隨便 brainstorm 嘅諗法 (上個 post 有提過)

1.航運交通界
- 吳敏兒 (空姐)
有知名度,但同業界本身性質偏離得幾遠
- 熊永達教授
民主黨背景,本身代表匯點/民主黨做過中西區區議員,航運交通界來講全香港幾乎無人唔識,所有同交通有關嘅新聞都會訪問佢咁滯。佢而家搞緊的士聯會,所以上至業界下至工會全部有聯繫。唯一係本人理大退休後有半退休心態,同埋估佢同易志明都幾熟

2. 保險界
- 李福納雖然唔表態係黃,但已經表態反對國安法,某程度可以當佢陳沛然咁處理

3. 漁農界
- 獸醫協會係有票嘅,但未搞清楚個協會咩立場,但相信獸醫裡面搵個黃嘅易過漁農果班商會

4. 醫學界
- 陳沛然雖然話自己中立,但基本上都可以計黃
- 硬要搵個好黃嘅,可以諗黃埔區議員鄺葆賢,或者人民力量星屑醫生歐陽英傑 (但最近政界消失咗,見佢真係好專心寫醫學專欄),但小心變咗界票,因為陳沛然已經報咗名

5. 進出口界
- 林景楠本身係最啱人選,但佢本人好似初選輸咗想低調?
- 759 有無機會派到人去選?(最可惜係林偉駿過咗身)

8. 工業一
- 動漫節個主辦展覽單位"凌速博覽有限公司"係香港工業總會會員,雖然唔知立場
- 中西區區議員葉錦龍係動漫節顧問,唔知同凌速博覽有限公司有無任何聯繫

9. 金融界
- 賣間囯信,之前做銀行,唔知仲合唔合資格選。另外佢所屬嘅「2047香港監察」有幾個銀行人
- 羅家聰,同樣唔知仲合唔合資格選

10. 紡織及製衣
- 知唔知呢個界別以新九組形式出現之後,第一個立法局議員係邊個呢?就係梁耀忠啦。雖然完全唔知佢同紡織及製衣有咩關係,大家亦已經唔當佢係自己人。但既然如果佢咁想咁想選,不妨叫佢考慮返回原點,挑戰紡織及製衣。

11. 鄉議局
- 姓候果邊雖然肯定唔係自己人,但亦都肯定唔係劉業強啲人。叫佢去選純粹睇花生
pin this
諗緊嘅 Email Sample

===
致熊永達教授:

[劭勸行動] 討論以民主派代表出選航運交通界之可行性
過去一年,香港的自由受到各種侵蝕,相信熊教授必定有所同感,此時此刻,民主派正努力爭取立法會選舉35+,期望在絕望中找尋一絲缺口。

「劭勸行動」是一個網上發起的行動,我們希望能夠找尋一些在各功能組別中德高望重,而同時又認同民主理念的真香港人,填補功能組別的空缺,以防止建制派自動當選。

熊教授在航運交通界可謂無人不曉,我們這些年青人,至小時候看電視新聞訪問,無論怎樣的交通政策規劃新聞,都會看到熊教授的分析。得悉熊教授數年前退休,仍樂於在的士業界努力改善業界的運作,實在令人敬佩。如果熊教授能考慮出選航運交通界,除能夠令議會35+加大機會達成外,定必令業界由上而下的聲音,不論運輸公司的老闆,還是駕駛的士的司機,都能夠更平衡地走入議會,監察政府,而非側重一方面的聲音。

若熊教授考慮出選,必定能為未來的香港交通運輸發展打開更良好的一頁。望能仔細考慮,謝謝!

一群關心香港民主發展的香港市民
巴打你好熱心感謝
我哋會嘗試揾熊先生幫手
真心想35+
但其實我本人唔信35+會令政府屈服
但好想望到建制輸,舊年區議會點票果個場景,好想再重現
國安法立咗之後
和、勇都有人驚到冇再上街抗爭
立法會35+係暫時惟一有希望同仲發展都嘅戰綫
如果真係有漁農界手足
我覺得試咗先都冇問題嘅
始終泛民回歸後都好似冇派人選過呢個界别
而且,有競爭嘅話,可以推斷埋漁農界手足喺2022特首選舉提名委員會選舉有冇機會攞到至少一席漁農界選委
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞