同袍高呼白衣人打得好 心痛如被背叛  劈炮警:總部禁入港鐵執法

311 回覆
1834 Like 22 Dislike
https://hk.news.appledaily.com/local/20200721/CLZMBRKR2HA6MUVPUH6THBPYTA/

【本報訊】一年前7.21元朗白衣人瘋狂襲擊市民,令不少人徹底對警察絕望,加入警隊多年的阿華亦因這漫長一夜改變了其人生軌迹,抱負一夜崩潰,心痛得如被背叛,警隊由維護公義、提倡守法的紀律部門淪落至勾結黑社會漠視市民死活的極權走狗,「再唔走的話,我都唔能夠面對自己!」

多年前學堂畢業的阿華,面對警隊大部份人是非不分,感到欷歔又無助,指他們「邏輯同理解能力極低」,既不認為有「和理非」,又抱持「食君之祿擔君之憂」的守舊思想,懶理公帑來自納稅人,更常「圍爐」欺凌政見不同的同袍。為免被針對,阿華絕少在同袍面前表達立場,但最終忍無可忍選擇劈炮明志。
呢D就真係白警喇
希望你可以搵到一條更好嘅路
良知先係最珍貴嘅財產
他不鼓勵新一代投身警隊,「你以為入去做個PC(警員)或者督察可以扭轉警隊文化,發夢都冇咁早啦,只會畀文化吞噬,吞噬你嘅良知。」

Exact7ly
警隊去年4月已於內部查問警員暑假期間能否不斷當值、取消休假。事後回想,背後的陰謀漸漸拼湊得清晰起來,「原來內部一早已估計有咁差嘅情況」。

又抱持「食君之祿擔君之憂」的守舊思想

這就是支那人的奴性
正常人一早走晒
過來人講野有說服力
香港D 狗. 真係仲衰過大陸公安.
大陸公安. 你點都要有大學, 有人脈疏通.
而家大陸後生D 公安. 英文唔會差過毅進仔.
香港而家真係差過大陸. 喺大陸. 689, 囤地波呢D 一早被雙規.
林卓廷講架
佢以前做過ICAC
睇咗支那外宣
全港最犯罪集團
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞