qfin 前途黎講可唔可以?

80 回覆
2 Like 18 Dislike
點解咁講
依家新科技仲係講緊big data, 5G, VR, IoT, machine learning呢堆
點睇都係IT愈黎愈重要

Bioeng會點發展
IT固然有大發展 但係當基礎打好
要嘅就係software engineer 呢類人
都冇乜需要你再去dup code
IT只會越來越低技術

bioeng就呢排突破咗一項新技術
令所有人都可以用低成本進行基因改造
詳情睇呢條片

https://youtu.be/jAhjPd4uNFY
事實真係 你有幾何啲公司唔係用舊嘢
或者唔用open source
language 都係越出越簡化
科技最終目的就係咁
為咗所有嘢可以auto,高速同平民化
唔係發展嚟做咩 要技術最重要都係班engineer同developer
記得好多人都話商科冇用冇貢獻
基因改造咁敏感點會商用到
大把用咗你唔知姐 市面上大部分食物都基改過
你食咗幾廿年嘅粟米就係
粟米本身就唔係黃色 係紫色
咁當然engineer 同developer係高技術
發展越嚟越難都係預計得到
不過將來front end仲似唔似依家咁需要人就難講

我覺得engineer 同developer會一直存在
只不過之後個門檻會越來越高
變到好似其他scientist咁 ie biologist/chemist
得最top先做到
一定架啦 特別係IT
成個行業就係想做啲嘢取代人力
屌原來唔係行內人
上少啲連登睇多啲書啦
學校resources + network + reputation >>> 知識
qfin >>> stat cs
medic頭幾年人工應該幾乎一樣
因為都要去HA讀專科
我都唔係IT人, 但都知起碼未來programming係大趨勢, 其他國家小學都己經開始學coding
你所講既automation只會增加IT職位, 取代既係果班低技術要求既工, e.g.收銀, audit
你係我見第一個話IT越來越低技術既人
我夠知 原來你都唔係IT人
咁我明點解你會不解
因為IT的確做咗好多就業機會
但嗰啲職位唔一定cover到佢取代嘅位
同埋AI嘅其中一個方向係電腦自己識得編碼
即係將來有機會連code monkey 都可以取代

我只係話bioeng係下一個趨勢
從來冇話過IT唔係大趨勢
越來越平民化≠唔係趨勢
反而更加一個趨勢 信則信 不信則罷
AI嘅其中一個方向係電腦自己識得編碼
我無野講
咁你應該真係唔知
真係做緊 電腦有機會做得好過人添
AI甚至可以寫歌
當然仲係好初步 你唔信我都冇辦法
仲有bioeng你肯睇條片了解咩去咩係crisper
你就知道發生咩事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞