qfin 前途黎講可唔可以?

80 回覆
2 Like 18 Dislike
自己對business 方面有興趣,qfin 係呢一個範疇而又係一個專業,包有得搵食。但係佢靈活性大唔大?因為我想讀business 因為可以試唔同新野。同埋佢晉升機會,fg 人工,工作待遇嗰啲係點?而家我冇take M1/2 但係我見中大好似not a must,會唔會有影響?求指點
入到qfin大把世界
冇take m一定差好遠,入得去個個啲math都好勁,而且qfin要求嘅數底要好強
外國讀嘅話有啲會叫qfin做financial math,你自己諗下冇take m有冇影響啦
M2 都無考點生存到

QFin入面一堆Pure Math 嘅概念

Good Luck
本身其實冇考慮過qfin 一心想讀bba 但見到隔離post 師兄話專科有前途 但又唔想放棄business 有冇機會收 上到去勤力啲追番得唔得
qfin邊到專有心讀冇話唔得 係辛苦啲咁解
夠分讀qfin 一定係qfin 完
master以上就專業

undergrad qfin同普通finance比
都係多啲calculus同stat等等

仲要呢科唔包生仔 大把人同你爭嘢做
入唔到ibank又得1x-2xk

自問唔係人中之龍嘅 入三寶好過 起碼包生仔
我都想講ug qfin其實冇乜用,行內大部分人都要有pg學歷,勁嗰啲好多都phd level
移民嘅話得個ug又冇乜用
然後master嘅話ug又唔一定要qfin,外國大部分人ug都係math/stat之後先上qfin master
簡單啲嚟講ug讀qfin除咗build up個network之外都冇乜用,唔好咁傻豬聽曬連登仔話
then 繼續讀個master
用多1年姐
ust qfin 平均去到54k
好過gbus
business最top 10%一定好過medic average
同Medic top10% 比呢
ust d qfin 好多大陸尖子出到黎做fund house ibd 個d, 讀書超勁 唔太識轉灣不過淨係睇個spec 都一流個major 仲好多女
有心行business直接讀maths啦
出到黎啲mt/analyst好少係qfin出身
咁點解ug要讀qfin
非專科心態要調整好,記得冇包生仔就得
你用包搵食呢個心態入qfin都係放棄business啦
所有business major都係要同人競爭
top嘅工更加係同全世界嘅人一齊爭
夠分入就入
過來人表示qfn同普通finance差唔多
有得揀多次一定讀stat同cs
Finance啲野呀婆去讀都識
正解 6901double major stat+cs
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞