求教 algo trading 自學:如何開始?

63 回覆
3 Like 13 Dislike
各位師兄師姐,大家好,呢個系我第一個連燈財經開嘅po。
我投資經驗有1年半。最近睇到一個algo trading嘅video,自己都有programming底,想學下algo trading,但上網搜尋穩唔到太多相關嘅tutorial,想從睇書開始,上網穩到呢本書

https://www.youtube.com/watch?v=wrdj4QIEtx8

請問有無書或tutorial推介,萬分感激
唔學 好過學
學下都好啦,就算唔用,都知市場上點操作
學得黎不如比錢買人哋果D
大部分algo 都係做6-7 成似,你想做果D大把人做過
how to buy
其實如果你識trade
咁你就教到佢點trade

如果你唔識
咁你都教唔到
聽呢條女鳩up就仆得街啦
好貴,我建議你自己search 下
多謝ching咁用心嘅回答,我未有太多strategy嘅想法。所以想搵書或tutorial開始學。我上網睇到d人教用multicharts。
有無相關嘅keywords可以比我search
首先呢,玩呢味野既人好鐘意追求工具,我會建議你用普通野去test左一d trading ideas先,例如break out,又可以test下一d坊間既idea做唔做到。

去到一定程度,先用trading view個pin script寫一d野,用excel去驗一d野,到一年半載你發現某個trading ideas係有效,再玩咩MC/Python駁IB做algo啦。

個底唔夠厚,你夾硬買哂套餐番黎都係輸。游水着條底褲去游得嫁啦,最緊要你游左先,游到咁上下先買泳帽泳鏡泳褲啦。
都搵唔撚到個好過中長線既strategy
搵到都會隨時間變得冇咁賺錢
要比好多心機先得
我買開美股
貌似multicharts比較多人用同tutorials
1. 下載multicharts (30日免費)
2. 下載/購買歷史數據
港期日線數據可以去yahoo搵
港期tick數據就要上港交所買,想平d就上carousell/淘寶
FX數據既話 周圍都有得免費下載
3. 上網睇multicharts既基本設定教學
4. 用built-in function backtest下唔同既indicator(唔洗寫code) 例如MACD, MA, RSI 果d

做完以上既野 你就會有一定概念 知道下步要做d咩
其實直接學寫program快好多, 出面好多書其實講嚟講去都只不過係理論上嘅嘢,去到尾你睇完發現自己咩都學唔到,因為由零教到你寫一個行得嘅program實在太花時間。
我都係初學+自學,我用 ta4j 寫左個好入門既SMA用黎做intra day paper trading。感覺都好易上手同埋好方便做backtesting。諗住之後自己玩下點砌個portfolio, heding 同埋long term既 strategy

Data feed: Alpaca
Program: ta4j (Java)
Brokerage: Alpaca Paper Trading
多謝咁詳細嘅指示。
明白,因爲唔知道第一步應該點做,所以唯有跟翻general嘅做法同坊間嘅書做先。
好勁,咁進階我應該唔明
建議你去學python,做少少project例如寫d簡單game例如過三關,之後就係點樣連api呀嗰啲 由簡單項目開始慢慢搵成功感
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞