如果考得20分,應該入CU2定LU好?

38 回覆
0 Like 4 Dislike
文科仔邊有得揀,一係LU,一係OU,仲要中英44先有機
理科既就有City bu poly揀
如果突然想好似白先勇咁,寫得一手好文,棄理從文,仲可以搶埋文科仔學位添
不三大不入啦 早啲出嚟做嘢好過 再唔係retake
棄文從理

呢個年代非三大in既機會都唔知有無
所以,理科考個23分,中大科大
25分就一大
文科?
講事實都有負皮
20入撚到文科咩

25分就一大
文科?

文科23分都有中大 英文系 宗研
文科24-25分都有一大 ba
cu engine

25分就一大
文科?

文科23分都有中大 英文系 宗研
文科24-25分都有一大 ba

中大原來有啲咁既科
樓主其實受左啲咩打擊 明明上左岸做咩要成日開post踩文科

年年呢個時間我都會返中學叫人唔好揀文科
救得幾多人得幾多
ChineseU engine
三大最低分

年年呢個時間我都會返中學叫人唔好揀文科
救得幾多人得幾多

20入撚到文科咩

20求其報都入啦
20入撚到文科咩

中英44 嶺大鯨大
Local u有咩好 淘汰
Local u有咩好 淘汰

你有錢咪有得出去讀,但大部份都唔得
讀化學
悔終身

25分就一大
文科?

25分可以去kongu讀乜理科
中學所有科目基本上無銜接就等於無讀過
舉個例,你中學嘅化學喺大學嘅物理系幾乎用唔著,用得著嘅最多只係可以幾分鐘就背到嘅facts

相反只有數學係你喺大學接大部分科(理科商科)都用得著,而且數學呢啲要融會貫通嘅科目,喺中學學習能力最高嗰時讀嘅效果一定係最好

識玩一定係花時間讀好數學

25分就一大
文科?

25分可以去kongu讀乜理科

工程,科學
舉個例,你中學嘅化學喺大學嘅物理系幾乎用唔著,用得著嘅最多只係可以幾分鐘就背到嘅facts

相反只有數學係你喺大學接大部分科(理科商科)都用得著,而且數學呢啲要融會貫通嘅科目,喺中學學習能力最高嗰時讀嘅效果一定係最好

實有人屌數學本身無用,駁定先

齋學數喺香港的確好蝕,但讀完數你再讀其他嘢理論上難度會低好多,如果再加個專科或專業範疇,你就會係大公司要搵嘅人才,例如
1. 數+finance
2. 數+programming
3. 數+stat
你會比無讀數嗰堆人醒目好多
數學知識可能用唔到出嚟,但數學俾你嘅邏輯訓練同抽象思考能力絕對可以跟你一世
數學都學得識,除咗哲學同文學之外無嘢難到你

中學嘅化學喺大學嘅物理系幾乎用唔著
我係高中學既中文係大學完全用唔著添
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞