如果考得20分,應該入CU2定LU好?

38 回覆
0 Like 4 Dislike
中學所有科目基本上無銜接就等於無讀過
舉個例,你中學嘅化學喺大學嘅物理系幾乎用唔著,用得著嘅最多只係可以幾分鐘就背到嘅facts

相反只有數學係你喺大學接大部分科(理科商科)都用得著,而且數學呢啲要融會貫通嘅科目,喺中學學習能力最高嗰時讀嘅效果一定係最好

識玩一定係花時間讀好數學

中學嘅化學喺大學嘅物理系幾乎用唔著
我係高中學既中文係大學完全用唔著添

啱呀
主旨在強調數學的汎用性同銜接高等教學嘅能力
中學所有科目基本上無銜接就等於無讀過
舉個例,你中學嘅化學喺大學嘅物理系幾乎用唔著,用得著嘅最多只係可以幾分鐘就背到嘅facts

相反只有數學係你喺大學接大部分科(理科商科)都用得著,而且數學呢啲要融會貫通嘅科目,喺中學學習能力最高嗰時讀嘅效果一定係最好

識玩一定係花時間讀好數學

中學嘅化學喺大學嘅物理系幾乎用唔著
我係高中學既中文係大學完全用唔著添

啱呀
主旨在強調數學的汎用性同銜接高等教學嘅能力

英數係皇道
中學學科咁重要因為佢地係入大學既工具
所以揀理科
不三大不入啦 早啲出嚟做嘢好過 再唔係retake

呢個年代非三大in既機會都唔知有無
所以,理科考個23分,中大科大
25分就一大
文科?

25分可以去kongu讀乜理科

工程,科學

讀science去cu ust好啲

25分就一大
文科?

工程,科學

反正畢業都做唔返嗰科㗎啦,梗係去間個朵勁啲嘅大學啦
港大首選

25分就一大
文科?

工程,科學

文科無得簡咁劑
當然有啲收十零人既細系俾你地撞手神
文科仔19 20分無得入cu engine

Ust sci, ust engine, cu engine呢啲大系都無得揀

Ust sci, ust engine, cu engine呢啲大系都無得揀

理科 Chem bio 仔呢19分

理科 Chem bio 仔呢19分

BU City
都好過文科得LU,OU揀
20分學咩人讀大學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞