【傳統】六月一人五張最滿意作品

98 回覆
120 Like 6 Dislike
浪茄
巴打好靚d相 我新手用a6400玩左4個月
最近開始好鐘意影景 影特別野
其實影大景係唔係一定要買CPL同GND filter
你d相有無用到
同埋好鐘意你第2第3張個山既輪廓好sharp
自己好似點都影唔到咁
唔知係鏡頭分別定真係技術問題
我用18135 kit lens 同1018
CPL我影咗幾年相都未用過
我覺得唯一用途係消除反光 如果你影海岸多可以考慮入手

GND影日出日落有用既 但都唔係必要
因為要花時間setup同埋一套都唔平
可以用exposure bracketing 代替
光位同暗位各曝光一張再後製返
中意邊樣就見仁見智啦

我剩係第一張落咗ND1000 其餘無落
ND1000減曝光時間 個效果後期比較難做到出黎 (唔係做唔到)
所以中意影風景可以考慮埋ND

個人覺得影風景黎講鏡頭/機身性能比較上唔需要太勁 焦段反而比較重要 當然如果追求高畫質/Iso表現/Dynamic range 就係上FF

第二張相既效果相信你既gear都會影到
頭兩張日落相可以試吓搵啲前景襯托吓
你第三同第五張相既氛圍做得幾好呀
加油影多啲同埋睇多啲唔同人既作品
巴打好有心 我黎緊打算行山行西貢順手影下海岸
我諗應該會買一塊CPL玩下
之前都未試過用EXPOSURE BRACKETING
下次想影日落試下先

ND1000我應該問個FRD借黎玩 佢用唔著
想試下影海同河果D 好SMOOTH既感覺

其實有諗過轉FF 但諗起自己技術未到家 轉左FF GEAR又重左 鏡又貴左
倒不如練下技術先再上FF

多謝巴打欣賞 我成日都睇下YOUTUBE 睇人地點影 自己又學下
次次睇完都好想出去影相 等緊星期六同日
BTW 有無IG SHARE下 想FOLLOW
用手頭上有既野玩住先
ig: k3lvin.w
咗多位師兄,點樣可以影相唔好影到咁平凡?
好似每一張相都冇故事...普通snap shot咁
點先影到咁,光線好靚
唔識評相,但第一幅真係好靚好有feel

深水埗 頭兩張個個男人其實飲醉咗 影個陣好驚佢會衝過黎 好在佢係nice既
破左高?邊你個位可以飛到咁高?
港島都有好多山既
第一張好靚 用咩機咩鏡?
屌你老母 洗唔洗咁靚啊
XT3+XF351.4
hello又係我
啱啊 香港洗唔洗咁靚
師兄我想請教最尾嗰張有冇用特別filter,曝光setting,後製步驟
無filter 曝光都係推盡一秒 2.8光圈 (因為用drone) 後製都係基本Camera Raw 推拉
最重要係天氣夠好 唔係好似依家咁
天氣好果陣連深圳都望得好清
XPan 正野
影得好靚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞