【傳統】六月一人五張最滿意作品

98 回覆
119 Like 5 Dislike
多謝晒手足
其實啲相有啲舊 係最近先攞返出黎重新執
1,2,5 係用Nikon D5300
4係x-t2
3就用iphone x 所以特登執多啲grain黎扮film
我分享吓啦 唔敢做師兄 大家交流吓
我個人一路行會一路留意光同景
如果係有道光打落黎幾特別嘅就會搵個靚composition黎影 或者等人過
如果景,好似我第2張旺角就砌到個composition夠靚就影
再留意吓張相會唔會有忽唔balance
有嘅話就等到有個人行過去補返個位咁

不過講到咁複雜其實最重要都係影得多同熟自己枝鏡
一見到靚就即刻影低

最後補多句 手足第二張好撚靚 想問吓你喺邊度影?
手足啲相好靚啵
光感好好 尤其第1,2,3
唔知手足你有冇聽過Orton effect
有小小漏光既感覺
執出黎好似將clarity較到好低咁
第三張我可能會加個orton effect喺個隧道口
有小小漏光效果個感覺我覺得會好好

同埋最後果張如果拉線較返正會更加好
睇到手足最後果張冇得唔正皮
手足係唔係用長焦?
個compression我勁鍾意
第二張冇咗果幾個人喺旁邊應該會好完美
其實我幾鍾意依種色彩繽紛又唔會好唔自然嘅相
手足第一張幾特別啵
你有冇試過將張相較暗好多 暗到得返隻鞋咁?
我個人覺得會幾得意
2,4好似contrast同fade得輕手啲會再靚啲?

Btw手足記得下次淨係出5張相 逼吓大家做選擇
第一張係35mm, 其他都係55mm。
新手吾太識影🙈
好似係係筲箕灣其中一條望到大家樂既天橋影唔熟果頭所以唔太清楚正確位置係邊

係東京留學。琴日自己一個去咗睇海
你啲相.... ching我有科勞你ig
強烈建議您買支Zoom 鏡
zoom鏡好重 鍾意用定焦
sigma 85 1.4 art vs xf 18-55 唔係一定焦就輕 變焦就重
新手轆入黎睇相
新手都要吾你老母
六月冇乜出街,得3張
氣勢磅礡
Last photo!! J die me
有冇原圖對比下
我得兩張圖 都唔知share唔share好
D5300 都影得咁好!!!
樓主有冇IG 可以科勞
留名學野
邊度尼? 好靚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞