[人力打手全面進場]黃之鋒:確認書不應淪比拼辯題

79 回覆
41 Like 4 Dislike
係咪都DQ既話做咩又要簽啊
簽左佢要諗理由DQ你
唔簽理由都唔洗諗大條道理DQ你
同埋黨安法第六條好似規定要簽
前兩日馮樺都打哂開口牌
叫候選人留意下小心黨安法嘅條例
講真佢dq都係出名或者本土派多啦
泛民驚西咩
此時此刻仲覺得本土/眾志為十萬蚊而選會否太on9
槍打出頭鳥,個個頭號target,分分鐘國安法坐十碌
DQ仲要賠錢賠到破產

要錢嘅做白鴿制度內抗爭,做民建聯fatfat啦

on9分化撚
人民力量都唔簽,佢地係咪又建制b隊啊?
其實簽唔簽只係策略
泛民用嚟拉票係分化
我無講過唔簽係建制b隊
你重睇

由始至終兩個pt
1. 不應用確認書拉票
2. 本土派為十萬呢個說法係荒謬
on9!為咗幫某啲人背書就話人打手,支共係要DQ你就簽乜都冇用,點解要簽?DQ咗仲有後備,而且入到立法會都係否決財政議案,個議席都唔會做得長
要DQ就簽同唔簽都無影響嫁喇
話唔簽唔會威啲嫁喎
一齊唔簽就唔存在拉票
如果一早就想簽就出聲la屌
黃之鋒胡志偉表明拒簽確認書譚文豪有保留
https://hk.appledaily.com/local/20200704/WLSB27KBF5BUSTXSJPM7MVS2JI/

好心胡志偉就退選啦,幫人助選好過啦。其實快必都係,現實黎睇九東最多都係3席
有班香港人係咁諗,覺得唔簽威啲
認同呀,九東max 5席,佢排第五都出,係咪痴線
就算黃之鋒梁凱晴DQ, 啲飛都無可能流落胡志偉
16年泛民無簽
泛民的所謂初選結束後,便忽然炒起了所謂的確認書問題。先是有人擔心確認書會「加料」,要求候選人擁護新近實施的《港區國安法》,到了他們知道選管會沿用上年的確認書,並無「加料」之後,又有人出來表態,話自己不會簽確認書。

最先表態不簽確認書的,是人民力量的快必和慢必,之後就到民主黨主席胡志偉跟機,但是未見民主黨表態。改叫「抗爭派」的自決派同部分本土派,則在記招中呼籲所有非建制陣營的參選人一致行動,「要簽一齊簽,唔簽就大家都唔好簽」。

讓人懊惱的是,聽完整個記者會,所謂抗爭派究竟係簽,還是不簽確認書?現在已經有人表了態,話自己不簽確認書,你們既然強調一致行動,不是應該也去跟機,然後呼籲其他非建制派一齊不簽確認書咩?為何還要留有餘地,講什麼「要簽一齊簽」呢?

至於所謂抗爭派話,參選人會否被 DQ ,並非在於是否簽署確認書,這句說話在過去,的確是無錯的。因為在港區國安法實施前,確認書本身是沒有法律效力的,真正具有法律效力的,是提名表格那份擁護《基本法》及效忠中國香港特區的聲明。

然而,港區國安法正式實施之後,第六條訂明香港居民在參選時,「應當依法簽署文件確認或者宣誓擁護基本法,效忠中國香港特區」,條文中的「簽署文件確認」便有機會成了確認書具有法律效力的基礎,現在不簽確認書,便有可能成了選舉主任 DQ 對方的法理理據。

當然,不簽確認書算否違反港區國安法第 6 條,解釋權在全國人大常委,問題是現在吵着簽不簽確認書的人或者派別,在上年區議會選舉之時,究竟又有無簽確認書呢?如果有簽的話,上年確認書是肯定沒有法律效力的,他們又簽來為乜呢?

說到這裡,有人或者會話,現在不簽確認書,正是因為港區國安法「僭建」了確認書的法律效力,所以要不簽來表達不滿,或者搏政府不會因此而 DQ 自己。可是根據此一邏輯,在非建制派整體都話自己反對港區國安法的情況下,他們便只剩下「一齊唔簽」的選項,抗爭派還講什麼「要簽一齊簽」?

況且,《基本法》第 104 條只規定了立法會議員就職前須宣誓擁護《基本法》和效忠中國香港特區,並沒要求過立法會或區議員參選時,須作出什麼效忠聲明。是故,若要說到「僭建」的話,非建制派為何不索性《立法會條例》第 40 (1) (b) (i) 條是「僭建」,並以此為由拒簽提名表格內的效忠聲明呢?

由此可見,非建制派現在拗什麼簽不簽確認書,根本就是多鬼餘!這一班人真是有種,就不要話自己不簽確認書,而是像當年那個什麼楊繼昌一樣,連提名表格內的效忠聲明都不要簽,我就真是相信他們不怕 DQ 了!
唔係威唔威嘅問題,係原則問題,為咗入閘,叫佢地簽支持黨安法都得?
係啊,口講一套,做又另一套

遲下放風話反對財政預算案會DQ係咪又支持啊?抗咩爭啊?入政府做官好過,屌
當初簽攬炒書咪一樣咁焗人簽
屌你老母雙重標準到
人地之前唔肯承諾簽又要插人,宜家話唔簽又話無等共識,要spin九西初選揾第二樣
其實應該一齊討論完之後開個共同記者會
重要簽左既想反口,無簽既俾人插
d 帶風狗扮睇唔到

都講到自己實畀人DQ,點解仲要簽?一係就各自各算,唔好講咩一齊簽/唔簽,鐘意就簽(我睇下大黨都會咁,Dead Body胡志偉唔簽,其他可能簽)
plan B唔簽關佢咩事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞