[人力打手全面進場]黃之鋒:確認書不應淪比拼辯題

79 回覆
41 Like 4 Dislike
人地無話過大黨就唔簽,fb個聲名只係話自己唔簽,上次逼完人簽,今次又想綑綁式,咁叫民主
咁入唔到去咩都做唔到喎
明顯有班泛民初選失利就搞分化
黃之峰同抗爭派琴日講咗反對國安法
仲拗嚟做乜

再未講
一班本土+眾志一開始已經明顯反國安法
全街掛banner,facebook,論壇表明立場
啲banner畀食環清完再清
反觀泛民
郭家麒表示傾要陪審團
martin表示要立廿三條
劉慧卿表示香港人擁護一國兩制
畀本土屌到仆街

而家你班打手仲敢用國安法spin
係咪痴線。
樓上打手講拒簽係原則係意志堅定嗰啲
咁宣唔宣誓?
宣誓內容同確認書一樣係擁護基本法
咁有原則,唔好宣誓,ok?

成班打手初選失利喺度發癲
都唔知係泛民打手定中共打手
所以打手會叫你唔好投黃之鋒投胡志偉快必,呢啲唔簽都唔會dq,無成本點解唔玩嘢
陰公,之前夾人簽默落無悔就得,人地唔簽確認書又怪人夾你,雙重標準到痴線
唔夠第三頁已經釣到一班打手
黃之鋒簽就係無原則!無抗爭意志!spin!
黃之鋒講乜都啱?一句打手就得,請用道理說服人
唔簽確認書就係搞事,簽左就係抗爭

咁當日做乜要屌7戴耀廷取消初選共同政綱?

又夾白鴿簽默落無悔?十足支那人雙重標準到仆街
其實喺2016年個選舉無俾人DQ嗰啲,就知咩事喇
根本就唔驚傳統泛民
佢就係要民主派陣營內控
咁咪一齊唔好簽囉

點解仲要考慮簽呢?
講道理嘅話
確認書係確認擁護基本法
宣誓一樣係擁護基本法
咁泛民咁有「原則」同抗爭意志係唔係唔宣誓?

要簽衰仔紙都係admin操作嚟
簽唔代表無抗爭意志無原則
唔通唔簽又宣誓就係雙重標準?
唔應該用簽唔簽呢樣嘢帶頭分化,而成班打手就係帶風向分化緊,同屌抗爭派聯盟無原則無抗爭意志
完全兩件事嚟㗎喎
初選無共同政綱都參選得
咁要35+嘅目的係咩?

簽確認書政權加諸嘅政治操作,志在分化
因為選到都要宣誓擁護基本法
唔通唔宣誓?
咁當初呢個共同綱領係咪有共識底下傾出黎
求撚奇啦
咪又係Dq
一早講初選一內訌
又唔係同一個黨 又冇黨鞭
咪係,不嬲都隨中共喜好DQ架啦,
見到人地唔簽都唔知佢地嬲乜柒,走去夾返人叫人一齊簽CLS
民主黨上屆都無簽?
所有野個根本就係初選本身就有問題
有人當初選係走去35+
有人當初選係公投
人地初選係黨內初選 可以確保落敗者有保障
又有黨鞭之後確保有人follow
民主派別初選就咩都冇
依家選完咪一鑊粥

不過回到問題 簽唔簽好睇個人
如果你想拎資源咪簽
但如果你係純當初選係公投俾你去外國游說就梗係博佢Dq換取更大籌碼
各參選人在論壇上被問到確認書若加入支持國安法條文,會否因為入閘而簽署。黃之鋒率先指,他忠誠反對國安法,故不會簽署任何支持國安法的文件,又建議民主派候選人一同拒簽確認書,增加政權DQ參選人的成本:「堅定嘅抵抗意志係香港需要見到,而今次初選投票亦都係讓政權知道香港人未投降。」
無簽無dq
今次我agree你
你張兩樣野混為一談,本身立法會宣誓擁護基本法從來冇人反對,確認書係後來強加入選舉,而且內客任佢寫,另外,簽咗都唔係保證唔會DQ,點解要簽?不合邏輯。所有野都有原則同底線,唔通確認書要參選人支持黨安法,都要簽?就算清一色本土或泛民入到去其實係冇乜野好做,35+目的只有一個,就係否決財政議案,令到政府癱瘓,支共DQ哂所有人更好,直接廢除香港僅有嘅民主,行一國一制
利申:攬炒派
咁今屆全世界唔簽都好正路啦
Politics is perception
管理唔好期望,自然俾人屌
最慘係有一班人仲係抱住35+嘅諗法去投
希望啲「後生」走入議會改變
咁就67,因為多數後生其實都當係公投
不過anyway,Gphone叫人齊齊唔好簽/齊齊簽,我都唔係好明佢嘅諗法
照計打國際線嘅,唔應該簽架喎...?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞