睇唔透d公司點先會出offer

39 回覆
119 Like 6 Dislike
In左6間公司,收到3間offers

1. 2nd in左個director,講到好好,仲即時叫Hr準備->無offer
2.要考慮,請你返屋企等消息->有offer
3. In到一半開始黑面->無offer
4. In左3粒鍾,全程有講有笑,Manager仲親自送你走,又話遲下見->無offer
5. In左半個鐘,介意下做d咩,叫你返屋企等消息->有offer
6. 2nd in埋,Director, Hr Mgr, Line Mgr一齊in,全程有講有笑,問埋幾時返得工->無offer

越in越唔明白究竟點先睇得出會5會有offer。
唯一結論就係,一日未收到offer,當佢唔請。
我做HR咁多年,可以話俾你聽你唔會睇得出,因為請你嗰個都未知

見完你之後可能發覺後面有個仲好啲嘅,咁同你再好傾,佢都唔會俾Offer你。又或者佢覺得你麻麻哋,但係好啲嗰個佢decline Offer,咁又會請咗你。
又或者你個位要擘開兩邊用,一邊老細覺得好,叨一邊覺得唔好,傾唔掂數之寸可能in得再好都冇Offer。

有冇Offer好多時候都未必關你事
訓醒未
得兩間offer你都可以話有三間

以你嘅智力係理解唔到
簡單嚟講

覺得你唔錯-> 但係In埋其他人,有人好過你 -> 你冇offer

覺得你唔係咁好->但係冇人好過你 or 首選嗰個reject -> 你有offer

咁大個人呢啲好簡單啦下話
2個有offer嘅過程普通到
好明顯公司趕住請人
咁可唔可以解釋下
咩情況下director親口打黎講有offer
第一日番工 話你地班濕鳩hr冇confirm個employment
hr > director ?
無 confirm employment咁即係你有無 offer? 聽落呢間公司都幾混亂咁,因為 offer呢啲嘢一定係由HR聯絡, 無論部門嗰個人幾高級,都解釋唔晒啲福利薪酬等等嘅嘢
無呀
咁姐係老細打黎話請 但之後冇hr confirm都唔好信?
早排叫我星期一番工 番到去 hr:你係...?
咁個 director憨居,亦都唔會有部門打俾你,然後人事部再搵你呢啲情況。正常情況一定係見工之後如果有Offer,就有hr同你講聘用條款,正式啲嘅會send埋個email俾你confirm
可能係間公司內部溝通有啲問題 正常應該confirm offer再由hr出offer 會唔會係director急住請人 無通知hr?
因為要請人
都要過老闆個關
有啲老闆又會問HR 意見
亦有可能之後再見咗個更加好
又或者有啲人叫價低啲,經驗又唔差太遠
為咗budget 就揀個叫價低啲...
實在係太多原因
有時見工都係講運氣
我諗係咁 之後hr又覺得第二個candidate promising
就請左第二個
而個director又冇同hr講 所以hr冇打黎同我講冇offer
樓豬冇offer嗰幾間睇落都唔差,所以唔揀樓豬都大把人揀,但出offer俾樓豬嗰啲睇落似係閪閪哋趕住請人又冇心in人
覺得自己in得好多數無
成個post重點係最尾個句,完
有時好傾真係純粹好傾 in 得多好悶有d 吹到水嘅9up 下可能聽到d 新野
係咪細公司? 聽落都覺得間公司on9 ,呢d 公司如果唔係好好offer 要諗真d 先
Ching in咩工可以interview 3hr
好傾/有講有笑係大人既世界既基本法則
大家都係出糧做野,咪 put on a face
佢地心裡面可以係另一回事
閪面o個 d 可能個人閪扮唔到
或者份糧唔足以買佢 put on a nice face
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞