[月供股票] 2020年7月(3) 問定唔問 睇完#1先好問

1001 回覆
4 Like 1 Dislike

soxx 同 qqq都會補返每月夠入1股
當中不少公司,例如騰訊、Google 等都有巨額盈利。同時,它們的存在,並不只有一句口號,而是的確改變了人類的消費模式和生活習慣。如果買估值高的股票就會賠錢、買估值低的股票就能賺錢,那麼為什麼疫情發展至今,當大家都不再恐慌了,舊經濟股的股價還是毫無起色呢?難道大家仍然看不到舊經濟股的低估值嗎?我們的時間有限,不可能像電影中的男主角一樣,等一個不知道會不會回頭的女生一輩子。

雲地
飲可樂啦
單純站在投資者的角度來看,投資的目的只有一個,那就是運用手中有限的資金來獲取最多的回報。同一筆資金,我投放在前景比較好的股票,得到的回報比不斷陰跌的傳統舊股高。我可能等幾個月、等一年才得到 5% 的升幅,還有可能剛巧那幾天沒有看股市而錯過了。這樣的話,我實在無法說服自己這是一項好投資。

投資永遠都係一個成王敗寇既遊戲
賭兩手仲快啦
樓冇公用資產咁敏感,比佢玩唔出奇
同埋英國未正式講過因為李家既身份而block deal
月供股票係咪過時 同傻仔,新經濟股當道
日日睇到d 藍籌日紅夜紅,見到都唔開胃
之前供開 3 同 六,而家停左供了,亦都唔想再倒錢落海

諗諗下好好無轉方法,3 成注碼月供2800
7 成注碼短炒
唔想每日炒炒賣賣得個吉
我試過 唔work ka
少左資金仲難炒
最尾轉左全炒?
短炒仲大壓力過長渣
美股一日10幾20蚊上落
本細賺錢小
最尾轉佐純月供
請教下咩係g/w/k?
新手開始追po
依家轉全月供
66 ,2800
我諗緊其中一隻,大家個股息差不多
但66 有得博升幅,而2800 就應該十年都唔會唔郁
但勝在穩陣
睇完之後唔知點解笑左
大家用邊間買股?
新手想買etf 美股個啲
見匯豐投資個到好似冇
我供緊呢d,$18000,下年睇清況review
3 (疫情復甦就升,一般都有紅股)
5 (少注供,博佢轉型/幾年後有人睇好)
66(都係疫情後會升,加上有地產概念)
700(長遠增值)
2800(唔洗講)
1121(長遠增值)
1299(香港+中國業務)
9988(長遠增值)
6823(長遠增值兼有息收)
823(疫情復甦升)
匯豐咁貴
一買一賣都無左2舊水美金
有咩建議
想月供港股 美股 etf呢啲
勸你唔好晒時間月供
不如認真研究下股票先
美股好多選擇
firsttrade/富途/ib/cs...
識咩你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞