[耳機撚] 討論各大耳機店及耳機 (101)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
好似z1r好聽啲 唔會諗justear
都唔同聲底 z1r係新sony 聲 just ear 係舊sony 聲
咁新sony聲應該岩我口味啲
夾左code51 noir, 提升幾平均,但係人聲個人覺得刺激
反而Cleopatra & Ares ll + 8絞夾起上黎幾有質感
紫店真係有d似俾人監視住咁
不如試下k5
而家考慮緊 rai penta 同HS1677ss
想問呢兩隻點樣 聲音取向係咪差唔多
之前1695 vs rai penta 揀咗rai penta
兩隻聽落都幾舒服,penta冷d同smooth d,1695密度好d動態好d
個人鍾意penta聲多d,換完線密度動態低頻返哂黎但冇話邊隻勁d嘅
1677未聽過,70印象中好刺耳唔太鍾意
我都搵緊線夾noir, 之前試過 toxic SW22, 個人覺得人聲前得濟, 妖后有冇咁嘅情況,
code 51太貴了,未過到心理關口
同埋penta女聲飄d,個人非常喜歡,acoustune d圈不嬲穩穩陣陣冇咩痛腳又冇咩特別咁
Sw唔夾,無左氛圍感
Code51 2手10k都ok接受到
妖后ares兩媾條線上英驚試試啦,我覺得幾好考慮中
Noir呢排煲開咗真係越聽越正...啲低音好彈好潛....同埋聽啲嘢好live
分析力,分離度,伸延,密度佢都一般
但就好有感染力好好聽
想問下咁多位ching
budget 7k 有咩人聲偏厚潤 靠前
低頻量適中 鼓聲唔太突出嘅耳機推薦
即刻諗到t9ie,唔知人聲夠唔夠前
thx u ching 搵日去試下 再睇下大家有冇咩推薦 一次過
本身睇中咗隻 ATH-iex1 想去試 但係佢唔係正統 mmcx 換線升級好似就難啲
呢隻物體負皮唔少,試真d
試埋acoustune,不過應該t9ie厚d
另一樣嘢 rai penta戴得舒服一百倍
acoustune 試過frd 嗰對 唔係幾啱聽 聽得耐有啲刺耳同耳形唔啱

我都聽講過負皮唔少 好似話佢過份易推 同埋個mmcx要轉插 依下先煩 所以都諗緊
我冇聽過iex1但以前我聽ath唔覺得佢人聲厚潤播

轉插反而唔使太擔心嘅,大把a2dc轉mmcx插淨係試線果下用一下,買果陣訂a2dc頭就ok
之前聽過少少 ls200 300 嗰 type 但已經半年前 唉乜都試下 但想上黎探下口風先啫
其實呢...westone都啱你description嘅,不過今時今日真係冇咩人買貴價westone,試下就算啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞