香港好適合拍cyberpunk電影, 點解無人拍?

178 回覆
94 Like 3 Dislike
因為香港人口講就支持,但其實你唔一開始就做到荷里活水平,佢哋已經會喺萌芽開始踩死你

香港人根本好難接受自已人搞科幻,唔好唔忘記bladebrunner都係邵逸夫畀錢架~

利申:拍香港大師
以前冇反烏托邦思潮冇咁多特技,而家冇演員冇筆直,資源同思潮係此消彼長的。
退一步講,就算係擦邊想講貧富差距,小人物生活艱難,上層草菅人命⋯⋯都幾乎畀導演拍成溫情片勵志片。
啟德撻死人爛地都真係幾似最尾個場口
cyberpunk你估真係完全靠實景?
https://youtu.be/kbqeEWcpJA4
Blade Runner 2049 燒味版
型得有少少尷尬
尷尬之中有真係幾型
其實嗰啲招牌最大問題係好多都係僭建先至拆
https://youtu.be/pwfW5CdeYhc

可以參考呢條片,九龍城寨影響左幾多西方文化
個廣告究竟洗左幾多$
古仔果套唔知有冇機會上嘅明日戰記都算嘅
西九龍果條停咗工嘅斷橋
Cyberpunk唔係發自HK,係美國混日本文化黎
香港只係發展借鏡左日本同英美,出現兩者現代文化交融同結合
出奇地變成Cyberpunk聖城
大部份間鋪都執左笠
新一手唔關佢事,住樓上嘅更加無責任
掛足幾廿年生晒鏽打風搖搖下
加上巴打講嘅光污染等等
根本就係時代嘅缺陷
同九龍城寨一樣
全世界都對佢好好奇
但對英政府嚟講係一種恥辱
完全唔會有保育空間
誇D講引申到基層市民對於商業利益優先的無奈, 梗係俾人用來拍反烏托邦思潮啦
因為cyberpunk 其中一點就係社會下層嘅生活環境極差嚟同科技進步做對比
因為華人剩係回首過去輝煌時代,
拍古裝, 唔拍未來

你見有幾多戲係華人坐星艦救地球打外星人星球大戰搵宇宙奧秘?
邊度電影
香港大師
睇劇照 幾有feel
其實賽博朋克唔一定要下下都有大動作場面
VA 11hala 咁樣 小格局聚焦係幾個人身上 成本應該會低好

雖然比起普通電影點都要有特效
有人睇先得架
無人俾錢做vfx -> 行頭無機會做-> 業內人唔多識-> 無人俾錢做
loop 黎
老闆唔鐘意 無錢
老一輩唔識欣賞
中國上唔到
外國又唔睇香港人做戲
東南亞日韓市場又難入
好鍾意用佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞