香港好適合拍cyberpunk電影, 點解無人拍?

178 回覆
94 Like 3 Dislike
東方三俠係都似steampunk
blade runner 第一集已經拍緊
竟然仲有人記得
當年睇新聞係話係拍 鐵拳真人版
點知拍出黎 成個故仔唔同哂..
好有風格, 增廣見聞
點為之cyberpunk?可唔可以形容下
全部都Cult片黎
唔見得人

You want this ? Huh ?
爛片 list
其實香港cyber係邊?八達通?
d款景
無數外國人專登嚟打卡影相
但係香港自己清拆晒

原因1︰無人投資
原因2︰香港人都唔睇港產片
普通野都未搞好
你仲叫人all in
好多遊戲都係以九龍城寨做藍本,所以點解會似香港
香港大師
與期話需要大量後期
不如話係呢類片種係好需要大量前後期籌備工作
而香港生態就係接受唔到呢樣野
你見王家衛搞套戲搞幾年都要畀人拎嚟講笑就知
依點幾矛盾

遊客,尤其鬼佬睇東方,有種獵奇心態

我以前有個客,意大利夫婦調來香港公司,好nice,有日同我講話覺得深水埗舊區好正,但佢地住起公司租的豪宅

依d招牌有光污染,亦有d影響氣流,又有影響樓宇結構的風險,保養又花錢(以前多人做係因為冇規管,根本唔考慮依d成本),點保留?由納稅人俾錢保養?津貼附近居民定送佢地上樓?

依d招牌根本代表住上一代唔夠好嘅生活環境,而外國人只係取下景打下卡,甚至只係起動畫畫翻出來
諗起細個睇過其中一本黑俠的小說,似batman,唔係好cyber但好punk,電影冇咁punk同埋科幻情節冇新意
咁你外國sell 鬥獸場 古堡 都係一樣

問題係政府有無做保育
不過靠香港政府就等死算啦
d咩灣仔藍屋 西環西港城 全部失敗
街到加返啲機械警察
整多架坦克車行緊
科幻片係香港從來都係唔太受重視
識拍既都唔會多
你生活已經好Cyberpunk仲拍乜鳩
唔係話所有野都唔保育, 鬥獸場果種古迹任何地方或多或少都有

但香港招牌係一種特別刺激眼球但同時亦係唔環保兼保養代價最高嘅地方(因為佢唔係自成一角, 係要連埋車來車往的馬路), 所以我話好矛盾

push!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞