Foodpanda 步兵/車手/單車手 (54) 立會初選

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
新仔爬下文先問問題啦
個撚個申手黨
幾錢一單都要問
接單率9成都要問
西熊tg咪寫撚曬
講個秘密你班新仔聽啦,頭10單(當$30一單)要做義工架

By犯賤貝兒:
成班友爬文都未識
有咩唔明睇完Roadrunner>支援
先再問
為保生計
請各位不推文回覆
多謝合作

By 我咩都唔識架:
諗住入行嘅巴絲唔好以為好好賺
搵得多嘅人只係少數
除時最低工資都冇

閪熊系統可以係你與某人同一更同一位置等單
人地送左幾轉你都可能冇單
罰企情況追post都見到好多

想入行嘅三思下係咪值得入行
珍惜光陰 勿做閪熊

真係做過先知份工幾垃圾
By 午夜闌人靜

1.大熱天時揹佢個閪袋

2.距離剩係計送去客果段路,去餐廳就唔撚係行ge?
去到間餐廳仲要等佢出餐

3.距離果到,實際行落同地圖show根本就唔一樣

4.有d閪客唔標自己樓名,去到樓下又要搵黎搵去

5.去私樓區,班看更又乜又柒要登記證件,又要搵個閪客住幾座,又要搵個出入口,煩到仆街

6.收佢d濕鳩cod單,班閪客又問你有無得找,要準備埋散紙找比佢

7.去到間閪店發現無開=白行

8.佢個系統標示我送餐行左2公里,我望返其他程式,實際加埋行撚左6.幾公里

行到腳斷,做咁撚多野,先係一單30蚊
根本仲辛苦過紮鐵
其他問題
1. 點解我一接單就負鐘?
因為係其他人踼出黎嘅閪單

2. 備注寫無接觸送遞xxxx係咪放門口就走得?
預設黎,如有寫放喺邊請跟住做,無寫請照扲鐘

3. 係咪過一公里就可以叫聽筒轉走?
同事,系統顯示屬步兵送遞距離,請繼續送餐
2.x公里喎,步兵點送?
同事,系統顯示屬步兵送遞距離,請繼續送餐
(有人問過,一百公里公里要送)
(可轉走情況: 跨區)

4. cod 我交左但佢telegram仲未覆我點算?
星期六都未覆你先再問
telegram覆左但錢包未扣咁點?
用番telegram叫cherry扣

5. 分單我係次要,但太少野,我一個送晒佢得唔得?
唔好,如果cod單你點收,你係"主要"先好拎晒

6. 分單我係次要,去到餐廳前一條友送晒點算?
心懷感激地直接拉完成,唔洗報聽筒

7. 報左簡介會要點準備
by 逝去的不回來 巴
著定suit,整整齊齊,同埋要英文自我介紹,prepare下,唔洗太緊張

8. 耳筒亂咁黎,佢大撚晒?
係,佢係大撚晒,你仲投訴唔到佢
如果我好嬲要屌聽筒
會取消合約 by 老泥

9. b4無更點好
還裝del app

10. 張單取消有無錢收?
已取餐收半單錢
未取餐毛都無條
有時會唔同但主要係咁

11. 我未到餐聽就扲左提取,去到發現無開咁會點?
停賽

12. 我現在有空有無用?
未完更前會通知你延長,都市傳說最多兩小時,好少會遇到

13. 唔著佢件閪衫,唔用佢個閪袋得唔得?
佢件衫唔著無問題
佢個袋唔用有機會被人報串罰停賽,部份地區隊長/餐聽係報串黑點,自己問番該區巴打

14. 遲過佢顯示個時間完成會點?
乜事都無
唔識計week睇手機內月曆Apps有寫

【出糧篇】(糧期內90%接單率)
逢『單數week』星期三出糧,
糧期係『上個單數week星期一~出糧week星期日 』
例子: week 19既5月6日出糧 (20/4~3/5)
下次幾時出糧自己計日子啦仆街

【COD現金單篇】
逢『每個星期一』會叫你交返
『上上星期五~上星期四』COD單
例子: 5月11會email 叫你比5月1至7日的COD
下次幾時交COD自己計日子啦仆街

賬戶名稱 - ROCKET FOOD LIMITED
銀行名稱 - HSBC (004)
銀行號碼 - 848615399838
備註:
1. 如可以, 請於銀行付款中註明Rooster ID.
2. 你的付款需時2-4個工作天於Roadrunner錢包中扣減.
3. 若未能在限期內過數,你的帳戶將會被凍結.
4. Telegram(5981 1380)https://t.me/foodpandacod 發送入數記錄

【組別篇】B1-B6
逢『單數week』星期六更新組別,
(PS 而家通常延期到星期日/一先更新)
計分期係『上個單數week星期五~出糧week(單數)星期日 』
例子: week 19既5月8日更新(24/4~7/5)
下次幾時更新自己計日子啦仆街

https://zh.pandarider.hk/guides
https://zh.pandarider.hk/score-based-scheduling-model
新仔同我睇曬先開工
閪熊新手問題整合
For懶得睇教學片,
同常見問題嘅6仔朋友們,
以後唔會再答呢度有嘅問題

A) 開工篇
1.開工前打卡
打卡地圖更開始前30分鐘先睇到,會有藍圈顯示咩範圍先打到卡。

2.接單
當好彩系統俾單你嘅時候記住1分鐘內接受,唔係就自動當你拒絕+放你半個鐘break。

3.攞野食
攞完禁已取餐。唔好攞漏野/錯單,
唔係嘅話另一個熊貓手足真係多得你唔少。

4.去客到
app個pin係個客自己pin有時會錯,自己對google map穩陣d。

5.完單
建議落返街信號好個時先禁已送達,費時搭lift個時俾系統派單接唔到被逼放break。

6.分單
有時太多野攞唔到可以問耳筒分單搵多個熊貓幫手攞。

B) 錢銀篇
1.出糧
每張單固定人工,區區唔同。糧每兩個禮拜三出一次,同埋第一次出糧會扣義工裝備費。
2.COD
有時攞完野食會提你問客收返錢(COD),記住要收。app錢包個度唔係你人工,係COD條數,每個禮拜一會email叫你還錢。過數/轉數快備註自己id cap低tg返俾閪熊之後一兩日cherry會幫你扣返。
3.20蚊地獄
接單率太低(拒絕太多)會變每張單得30(車手)/20(步兵)蚊。

C) 系統篇
1.冇單
閪熊系統可以係你與某人同一更同一位置等單
人地送左幾轉你都可能冇單
罰企情況追post都見到好多 (By 我咩都唔識架)
2.攞更
6仔星期二下晝4點自己去rooster攞下星期更
3.自己id
Roadrunner>Rooster>My Profile
4.做埋其他區
http://bit.ly/AdditionalAreasSpecialShifts
5.仲有問題?
Roadrunner>幫助>常見問題

所有新仔同我睇哂佢先開工
戇鳩平時行幾步就催臨去到就停
你老味接張閪單想等佢自己停等撚左3個字都冇聲氣

各位 foodpanda 送遞員,

在聽取各送遞員的意見後,我們致力研發新功能,務求改善你的送遞體驗。今天,我們十分高興向你們介紹自僱送遞團隊計劃的重大更新!( https://www.pandarider.hk/self-employed-fleet-scheme?lang=zh )

此項更新將送遞距離考慮在内,更準確、公平地答謝你願意爲了服務客人而送遞較長距離的訂單。

另一新推出的功能是「自行轉單」。如有需要,你可在接受訂單後及提取訂單前轉單,無需再聯絡送遞員服務部,只需按幾個按鈕便能自行轉單!

此外,爲了能為你們在使用「自行轉單」功能時提供更高彈性,我們現已將接單率門檻從 90% 降低至 85%。( https://www.pandarider.hk/self-redispatch?lang=zh )

此項更新將會在7月13日晚上10時正式推出。故此,我們有以下改變:
- 於7月13日凌晨00:00至晚上21:59內接單,服務費將以服務費列表 (29/06 - 12/07) 作計算。
- 於7月13日晚上22:00至7月26日晚上23:59內接單,服務費將以距離計算,亦即是此項計劃更新。
以上兩項轉變,其服務費會於2020年7月30日(星期四)發放。( https://www.pandarider.hk/service-cycle?lang=zh )

如你想就這個計劃向我們提出意見,或有任何疑問,請透過 Roadrunner 支援内提出新查詢。

注意安全,謝謝!
【必踢餐廳】
【持續更新中】

【連鎖店】
南記
譚仔三哥(如果有山賊手羽 恭喜你可以等起碼40分鐘)
沙嗲王(Foodpanda 重點推薦餐廳 間間都閪冧甘多單)
茶木(求其百零蚊單 都要半個鐘)
十二味(呢間屌佢老母仲慢過譚仔)
太興(燒味飯都可以半個鐘 懷疑係即叫即燒)
稻香(呢間正仆街 去到先至慢慢印單 再慢慢寫單 再慢慢炒)
湯加(阿姐吹水多過做嘢)
PHD(佢一定做咗自己客單 再做閪熊單)
Pizza Hut
Shake snack(次次都係去到先印單)
喜茶
NeNe chicken
桂花小幸
敏華

【天水圍區】
櫻花樹下(區內推薦餐廳 日日爆單)
龍華
刀削
漢堡
海南小廚

【紅磡區】
川味香(有手腳俾老闆打)

【荃灣區】
Eurogogo
韓正屋(大銀碼單30 mins up)
The point pizza
cossi
大戶屋
上海popo(熊單好慢,但袋單又好快手)
翠河(茶記黎講算慢)
樓下(做自己單先再派你)
銀龍(同上)
羅麥記
神石燒(如心2期)
點一龍(無客都拖你20分鐘,會漏入單)

【旺角區】
飲茶 YumCha (朗豪坊)
添好運
Bake and grill

【九龍灣區】
35座車仔麵(點解叫三十五座車仔麵 因為要三十五分鐘先有得拎)

【觀塘區】
豪隍點心(主打即叫即蒸 40分鐘起)
韓家(老闆金句 一係等 一係踢單)

【銅鑼灣區】
Mother of pizza
開post好攰,紙巴i miss you
我日日遊走係有確診個案既大廈
灣銅周圍都係
炑八韓烤MeokBang Korean BBQ & BAR
都係等到戇鳩
同埋所有燒烤,去到問一問好同耳筒講超過3個字
唔肯轉就直接去食個飯先
D細燒炸店好撚興同你講好快好快
過返兩三個字出黎同你講張單有乜乜乜撚野要燒多起碼十鳩幾分鐘
好彩有人執咗我張觀塘聽日1130-1330,
今日1.5小 全部觀塘頭行去牛頭角尾再上宜安街
lm
仆街客叫藍店仲係度催催催我急撚過你啦屌
On9 比3連單我,正常都諗到一個人攞唔晒
咁都唔幫我轉,要我影相

Btw岩岩起身
下畫丟左個更出公海都冇人接
No show緊
我放個跨區更放左成日都無人接,上左巴士再開發現有人最後一分鐘接左
岩岩睇未來7日都放題更
係,計距離無人想番
我想放到放唔到
係咪星期一公佈新價?
理論上聽日就要,或者唔公佈等我地on99白做
6.5小25
痴撚線,做左幾個月都未試過
好多外賣仔冇返工
利申:疫區慈雲山
屌佢老母閪我俾人催仲要屌極都唔撚肯轉仲兇鳩返我,真係好撚嬲,做埋13號真係唔撚做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞