想問下有冇人係讀risk management?

56 回覆
0 Like 0 Dislike
唔係唔想答,而係好多嘢都唔記得驚答錯
同埋risk man & compliance d嘢成日都變
你想知最update嘅嘢真係上網刨最好
你想有咩model可以推到有武肺出現?
如果無risk management 銀行應該會死得好慘,小小現金流不足都已經要破產
討論下啫
如果你講揾工
risk man最易揾嘅工應該係compliance
但其實risk man讀嘅嘢好多都唔關compliance事
hr唔知點解就好鍾意請risk man班人做compliance
但真正最關compliance事嘅係讀law嗰班
因為多legal 嘢
有幾多人讀完Business law 會做返compliance?
傻la
銀行最憎搞risk man
因為係揾石頭扑自己隻腳
只係因為d policy唔做唔得
如果可以嘅話,我相信銀行願意set高個risk去賺更多嘅錢
第一時間加返prop trade落去先
Risk premium都有限度呀!high risk 唔等於high return
就係少所以先揾risk man人
compliance一爆嗰下需求太大
law友出路多
自然有好多選擇
你成個炒房唔俾炒
咁仲有d咩return啊傻豬?
唔驚壞帳?
哎呀你真係好可愛
銀行做trade有好多edge
咁呢啲都係risk management 嘅一種
我只可以講
其實你都幾適合做compliance
Lol y?
講返risk man
正統入到risk department嘅人唔多
我嗰屆好似得一個入咗goldman
其他都係入ibank入面其他department
幾好呀
世界唔係你諗咁簡單咁單純
你真係入行做金融就會明
我覺得你唔使太憧憬
真係諗下自己有d咩真係想做
你會做得好d同開心d
完全同意
如果樓主有興趣,可以試下報intern。三個月時間換來幻想破滅,會幫你省返人生唔少時間
但我相信樓主九成聽唔入耳
我有興趣做投資相關嘅工作
我見你d post都有自己玩下美股
我唔知你假膠定點la
如果想揾投資類型工,可以拎住自己嘅track record去in下
我讀u嗰陣都係有書唔讀然後拎哂d時間做trade
然後揾工嗰陣好快俾人請咗
利申:US arbitrage trader
有真係做下美股trade ge 不過係價投玩法
Btw 你講ge trade 係衍生工具?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞