想問下有冇人係讀risk management?

56 回覆
0 Like 0 Dislike
可以講解下讀D咩?
認真?
以我理解有好多數要計架喎
好似股票嘅CAPM 股票嘅債權比例
不如你講下你背景先
你就咁問唔知點答你好
讀finance嘅
咁我assume你唔係想揀科
而係讀緊u想了解下risk man讀d咩?
第一啦!第二係自己都會想研究下risk management
LingU risk & insurance mgt

1. define risk, e.g. pure risk
2. 量化,e.g. expected value, game theory, standard deviation,呢個又同insurance定價有關
3. apply appropriate method against the risk

利申讀完唔覺有咩用,但對stat同數字敏感左,同對保險會有一定認識
做精算?
我都係finance major, minor先係risk & insurance mgt
不過依家份工完全唔關呢兩個事
我個人黎睇會認為了解risk management 可以理解D公司唔同動作背後嘅意思係咩,對投資好有幫助。尤其係價投主義者
垃圾科
搞曬成個risk man framework 咪又estimate 唔到武肺
洗幾千萬養住d 廢人
解釋下點解咁講
事先聲明先,我grad咗幾年同埋而家份工唔關risk man事,所以你可以參考下之後再定奪

好brief咁講嘅話,risk man要讀一堆stat,一堆model,同埋一d比較簡易嘅programming
qualitative d嘅就講下d terms或者policy,例如basel,又或者特定topic咁講下某d case

有咩特定想知可以再問
唔好咁諗
risk man完全帶唔到你心目中想要嘅嘢俾你
咪講撚左 仲想講乜
你整個model 估武肺發生既probability 同severity 咯
Basel 係銀行的風險管理?佢係用咩方法?準備現金做周轉,定還是係用𧗠生工具?
咁你睇書自學會好D
就算係大公司,香港都無幾何會特登分個risk mgt department出來,多數都係CFO/Account個邊做埋,唔似外國咁睇重
咁又唔好咁講
預測到武肺嗰d可以稱為預言家嫁喇
btw認同香港嘅risk man都係整得好垃圾
如果有外國公司請都唔錯lol
大把risk man department
銀行有 保險公司仲多
咪話成個idea / industry 都多9 餘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞