黃店㗎仔飯店主送外賣期間被黑警㩒低咗 被告無合理權限及需要策騎一輛滑板車 罰款200元

246 回覆
488 Like 31 Dislike
大家唔知仲記唔記得,店主係之前送送下外賣個陣無拉拉畀黑警㩒低咗,仲倒瀉咗個外賣。搞到今日,店主終於上法庭。而罪名係:

無合理權限及需要策騎一輛滑板車。

聽到依條罪名,相信好多人第一個反應就係「吓?踩滑板車都有罪?」

我地可以答你,係啊,唔止有罪,仲要係刑事嚟。

而店主收到依張告票個陣,第一時間當然係搵律師咨詢。但因為從來未有案例,所以律師都話勝負難料。但都有一啲可以反駁嘅論點。

當上到庭之後,店主當然選擇唔認罪,並就每一個論點向法官陳述。而法官耐心聽完之後,覺得店主抗辯嘅理據唔夠充分。再上堂都好大機會輸。輸咗會有再嚴重嘅刑罰(最高罰款五百及入獄三個月)

罰五百店主可以畀,但入獄嘅話,無咗店主《㗎仔飯》就肯定會結業。所以係堂上深思熟慮之後選擇咗認罪。而法官睇到店主情況,都判咗當時提堂時間最輕嘅判決,罰款二百。可謂從輕發落。

店主感謝法官耐心嘅聆聽,都認為佢係一個好官先勸告店主認罪。但同間好感嘆。香港唔知幾時變咗一個連用腳踏滑板車送外賣都係刑事,但黑警好似城管一樣隨便係街推低人,倒瀉人地個外賣就乜事都無嘅地方。

講到依到我地依一刻都好無奈,但從來都無想放棄依個地方。

我地會繼續一齊想依個地方變得更好。

香港依加每一日都發生緊一啲好荒謬嘅事。

但我地相信,有一日香港可以撥亂反正。
大家可以再搵到自己嘅生存空間,搵返自己嘅笑容。

香港加油!

https://www.facebook.com/248481452771998/posts/591782041775269/?d=n
發生咩事...
真係痴撚線架喎
黃店送外賣都可以被針對
班狗真係好垃圾
香港警察死全家
btw 食過佢間㗎仔飯

勁撚好食

大家一定要去試
送外賣都拉.....
黑警死全家
我送外賣,唔想行,用滑板車代步,就係咁簡單都唔夠理據?乜撚嘢話好官嚟?
無權限用滑板車?咁點先叫有權限用?
要向運輸署申請「道路使用」?
有無當時片?
228章 第4條 (8)
第228章 《簡易程序治罪條例》 ── 第4條 在公眾地方犯的妨擾罪等

(8)無明顯需要而在行人路上策騎或駕駛;或在顧及一切有關情況下,在公眾地方罔顧後果或疏忽地策騎或駕駛,或其策騎或駕駛的速度或方式會對公眾產生危險;或在超越或遇上另一匹被策騎的動物或另一部駕駛中的車輛時,不沿用合乎慣例的一邊路面;

哇,香港法例真係屌你老母
Push
Push
黑警死全家
好多支那電動輪椅設計到電單車咁
但香港法例又唔當你電動車輛
痴線
下???
其實跟本唔洗國安法,popo都可以砌得入…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞